Foci

Május végére elkészül az FTC új stadionja

Ezt Kubatov Gábor, az egyesület elnöke, valamint Fürjes Balázs, a budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a keddi, rendkívüli érdeklődés mellett megtartott sajtóbejáráson jelentette be.

A 22 500 néző befogadására alkalmas létesítmény 14 hónap alatt épül fel – ez rekord a kategóriájában. Az építési munkálatok várhatóan május 30-án fejeződnek be, majd két hónapig tart az átadás-átvételi procedúra, illetve a tesztüzem, augusztusban pedig a közönség számára is megnyithatja kapuit a létesítmény.

Budapest egyik legszebb épülete lesz az új Fradi Stadion
Forrás: Fradi.hu

Kubatov Gábor elmondta: Európa legmodernebb stadionja épül meg, a beruházás közel 40 százaléka már az építkezés alatt, illetve az azt követő egy éven belül visszafolyik a költségvetésbe adók és járulékok formájában.

Az új aréna működése során a tervek szerint közepes kihasználtság mellett is hozzávetőlegesen további 400-600 millió forint adóbevételt termelhet. Továbbá a stadiont működtető világcég – Lagardere Group – a működtetésből befolyó összegek jelentős százalékával járul hozzá a klub működési költségeihez.

A működési költségeket az eseményszervezés mellett irodák és vendéglátóipari egységek bérbeadásával biztosítják
Forrás: fradi.hu

Hogy miből? Az FTC és az üzemeltető egy évben ötven labdarúgó mérkőzés nappal számol. Emellett a létesítményben lehet majd koncerteket, konferenciákat, bemutatókat, banketteket és akár esküvőket tartani. A labdarúgáson túl 100-120 eseménnyel tervez az üzemeltető.így biztos anyagi háttere lesz a Ferencvárosi Torna Clubnak az elkövetkező tíz évben.

A stadionban, ahol a “B közép” szektorát “B középnek” nevezik már 50 százalékban a székek is bent vannak
Fotó: fradi.hu

A sajtóbejáráson az is kiderült, hogy a stadion bejáratához visszakerül a Springer-szobor, valamint oda helyezik majd Albert Flórián bronzszobrát (az egykori Gyáli utat már korábban átnevezték Albert Flórián úttá). Az épület kilenc szintes, ebből három mélygarázs.

Érdekesség még, hogy a tetőszerkezetből három Lánchidat lehetne építeni, a stadionban lévő kábelekkel össze lehetne kötni Budapestet Belgráddal. Ha a létesítményben lévő lépcsőket egymásra tennénk, akkor meg lehetne velük mászni egy 320 méteres épületet.

Már a fűmag is el van vetve
Fotó: Fradi.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik