Foci

„Tajti Mátyás nem sztár, csak tehetséges”

Tajti Mátyás (tajti mátyás, )
Tajti Mátyás (tajti mátyás, )

A Puskás Akadémia fiatal középpályásának édesapja mesélte el, hogyan döntöttek a Barcelona mellett.

Amint arról már írtunk, a Puskás Suzuki Kupa döntőjében is látott Tajti Mátyás a nyáron elhagyja a Puskás Akadémiát és az FC Barcelona labdarúgócsapatának utánpótlásában folytatja. Pénteken az utanpotlassport.hu egy interjút jelentetett meg a 15 esztendős középpályás édesapjával, Tajti Józseffel. Hogy miért nem a fiúval?

„Őt nem foglalkoztatja a sajtó. Sokkal könnyebben kezeli, mint én – mondta Tajti József. – Engem bántanak a negatív megnyilvánulások. Neki sikerült függetlenítenie magát, és csak a focival foglalkozik. Ennek így is kell lennie, mert ő még messze nem sztár, csak tehetséges fiú. És végképp nem celeb.”

„Hároméves szerződést kötünk a katalánokkal” – folytatta az édesapa, aki azt is elárulta, mi miatt döntött a Barcelona és a Real Madrid közül az előbbi mellett Tajti Mátyás:

„A legfőbb ok az volt, hogy a katalánok vették észre először. Aztán megfogta Matyit a közeg, ami a La Masíán fogadta. Barcelonában mindent megtettek azért, hogy a gyerek jól érezze magát. Minden egyes nap folyamatosan foglalkoztak vele, érezte a törődést. Egyszerűen megfogta a lelkét. A képzés egyébként mind a két helyen kitűnő, a környezet volt a döntő szempont.”


Fotó: MTI

Tajti Józseftől, aki szintén ott volt a barcelonai és a madridi próbajátékokon, megtudhattuk, hogy a körülményekben és az edzéseken látott feladattípusokban nem láttak különbséget az itthonihoz képest. Szembetűnő volt ugyanakkor a mentalitásbeli eltérés és az ebből fakadó sebesség. Az édesapa úgy véli, Mátyás ebből a szemléletből kaphat többet Barcelonában, mint Felcsúton.

„Ez éppen elég. Mi még csak most próbáljuk eltüntetni ezt a különbséget. Ott már régóta hatalmas sebességgel fociznak. Ha sikerül felvennie a ritmust, akkor lesz esélye Európa élvonalába kerülni. De ehhez váltani kell. Az itthoni közeg nem alkalmas arra, hogy elérje azt a szintet.”

Az interjúból az is kiderül, hogy a felcsúti akadémián és a Real Madridnál is elfogadták Tajti Mátyás döntését, a végső szót a fiatal játékos mondta ki.

„A szívére hallgatott. Tizenhat évesen csak olyan helyen tud saját lábra állni az ember, ahol szívesen van. Máshol nagyon nehéz végigcsinálni. Szerető családban nőtt fel, és most teljesen megváltozik az élete. Ezért kellett neki meghoznia a végső döntést.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik