Foci

Ő a világ legjobban kereső 18 évese

Minden bizonnyal Andreas Christensen jó eséllyel pályázik erre a címre évi 1 millió fontos, nagyjából napi egy millió forintos jövedelmével.

Nevezett dán fiatalember a Chelsea labdarúgója és még egyszer sem játszhatott a felnőtt csapatban. Igazság szerint még nincs is 18 éves, csak október 4.-én lesz, azonban az angol és a nemzetközi szakemberek szerint a világ egyik legnagyobb belső védő tehetsége – jelen állás szerint.


Andreas Christensen jobb lábas, 188 centis megtermett srác és a legnagyobbakra emlékeztető taktikai érettségről tesz tanúbizonyságot
Fotó: Europress

A srác a dán Brondbyt 2012 nyarán hagyta el úgy, hogy már 2011-től több klub futott érte versenyt. Végül a Barcelonát, a Manchester Unitedet és a Manchester Cityt is megelőzve a Chelsea lett a befutó. A Daily Mail – a lap szintén nem vonja kétségbe az ifjú képességeit – állítása szerint csak azért, mert Roman Abramovic beleszeretett és csúnyán ráígért a többiekre.

Andreas Christensen ugyanis heti 20 ezer fontos bérével minden bizonnyal a világ legjobban fizetett utánpótlás korú labdarúgója. Még a sokat látott brit bulvárlap is úgy fogalmaz: “valami nincs rendben a világgal, ha egy ifjúsági labdarúgó ennyi pénzt tud keresni…”.

Egy Christensen fejesgól az FA Youth Cup sorozatból

És tényleg. Christensen jelenleg nem az április 22-én esdékes Atlético Madrid elleni BL elődöntőre, hanem az FA Youth Cup elődöntőjének hétvégi visszavágójára készül az Arsenal ellen.

Hiába tekintik az angol vezető klubok a sorozatot a feltörekvő tehetségek barométerének, azért azt szögezzük le, felnőtt szinten a védelem tengelyében a legritkább esetben szaladgálnak 18-20 éves srácok – különösen nem José Mourinho keze alatt.


Andreas Christensen éppen a már bizonyított Edin Dzekot szereli egy hétvégi Reserve találkozón
Fotó: Europress

Így egyelőre csak azt tudni, tehetséges a fiú. De hogy lesz-e belőle felnőtt labdarúgó, mikor és valóban a Chelsea játékosa marad, vagy mint oly sokan a kölcsönadás áldozatai lesznek az a jövő kérdése. 2016-ig eldől, addig köti a szerződése a Chelsea-hez.

Gyakorlatilag egy óriási kérdőjelre költenek évi 1 millió fontot – nagyjából az MTK, a Kaposvár, vagy a Haladás éves teljes költségvetését – a londoniak. Persze az ő pénzük. Arra költik, amire akarják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik