Foci

Mennyibe kerül egy trófea egy focicsapatnak?

atletico madrid (atletico madrid, )
atletico madrid (atletico madrid, )

Az európai topklubok többsége rendesen ráfizet a győzelemre. Sokan példát vehetnének az Atlético Madridról.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyi bizottsága a héten vizsgálja meg a kontinens topklubjainak helyzetét, az angol Gurdian pedig ennek kapcsán jelentetett meg egy cikket kedden, melyben a szezon során a Bajnokok Ligájában a legjobb 16 közé jutott csapatokat vette górcső alá.

A transfermarkt.de adataira alapozva az angol lap arról ír, hogy az elmúlt öt esztendőben mindössze négy csapat tudta pluszban zárni a játékosok adás-vételét. Ezek közül is kiemelkedik az Atlético Madrid, amely a vizsgált időszak alatt 199 millió font bevétel mellett mindössze 161 millió fontot adott ki, azaz 38 milliós profitot termelt – évente közel 8 milliót. Az AC Milan (23,3 millió font plusz), az Olympiakosz Pireusz (3,7 millió) és az Arsenal (0,8 millió) zárt még pluszban.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ellenpéldaként ott van a Manchester City, amely az elmúlt öt évben 395 millió fontos mínuszban jött ki a játékos transzferekből. A képzeletbeli dobogóra még a PSG (-320 millió) és a Chelsea (-311 millió) fért még fel. Real Madrid 307, a Bayern München 176, az FC Barcelona pedig 173 milliós mínuszt tud felmutatni.

Ami az igazán érdekes, hogy a vizsgált öt szezonban az átigazolásokra egyaránt 530 millió fontot áldozó Manchester City négy, a Real Madrid három trófeát nyert, közben az Atlético Madrid már hatot – ráadásul most vezeti a bajnokságot és elődöntős a Bajnokok Ligájában. Mindez azt jelenti, hogy míg az angolok 133, a blancók pedig 177 millió fontot „költöttek” egy-egy trófeára, addig a Matracosok 27-et.

A vizsgált időszakban az FC Barcelona volt a legsikeresebb klub, a katalánok 13 trófeát tettek be ez idő alatt a vitrinbe. Ez darabonként 24 millió fontjába került a gránátvörös-kékeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik