Foci

Kizárhatják a PSG-t és a Man. Cityt is

Angol lapértesülések szerint a milliárdos arab tulajdonsok által vezett klubok megszegték a néhány éve bevezetett Financial Fair Play (pénzügyi fair play) szabályait. Ezért bűnhődni fognak.

Az UEFA néhány éve vezette be a Financial Fair Play (pénzügyi fair play) szabályait, aminek elsődleges célja a profi klubok mérlegeinek átláthatósága, tisztasága, illetve a milliárdos tulajdonosok nyakló nélküli vásárlásainak kordában tartása.

A profi élfutballba érkező orosz, arab, stb. befektetők ugyanis nem annyira piaci alapon működtetik a klubokat, mint inkább passzióból, politikai és érzelmi alapon,  így kvázi semmi sem drága. A játékos igazolásokat, az egyre magasabb fizetéseket, a duzzadó költségvetést tagi hitelekből finanszírozzák, ami ugyan nem tilos, de ezáltal jelentős versenyelőnyt élveznek a normál gazdasági ügymenet szerint működő vetélytársaikkal szemben.

A Telegraph értesülései szerint  az UEFA nagyjából 20 csapat ellen folytat jelenleg vizsgálatot, többek közt a Manchester City (tulajdonos: Mansour sejk) és a Paris-Saint Germain (elnök: Nasser Al-Khelaïfi) ellen.

A lap információja szerint a szervezet a héten dönt a csapatok sorsáról, és ha a nevezett klubok 48 órán belül nem bizonyítják kellően, hogy betartották a túlzott költekezés megfékezésére irányuló szabályokat, úgy, ha a nemzetközi kupákból nem is, de jelentős pénzbüntetés mellett az átigazolásokból mindenképpen kizárhatják őket.

Akárcsak a Barcelonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik