Foci

25 éve volt a Hillsborough-katasztrófa

Hillsborough (hillsborough, )
Hillsborough (hillsborough, )

A FIFA és az UEFA is megemlékezett a tragédiáról.

Pontosan 25 évvel a történtek után a Hillsborough-katasztrófára emlékezett kedden a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). Liverpoolban 96 harangütés idézte fel a tragédiát.

“Szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet a 96, tragikus körülmények között elhunyt ember családjának és barátainak. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk 1989. április 15. ártatlan áldozataira” – írta a szigetországi szövetségnek küldött levelében Joseph Blatter, a FIFA elnöke. A tagországok zászlóit kedden – az emlékezés jegyében – félárbocra eresztették a szervezet zürichi székházánál.

A sheffieldi Hillsborough stadionban történt az angol labdarúgás történetének legszörnyűbb tragédiája: a 25 évvel ezelőtti Liverpool-Nottingham FA Kupa-elődöntőben a zsúfolt lelátón 96 szurkolót tapostak halálra, több százan pedig megsérültek.
Michel Platini UEFA-elnök is együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.

“Az európai futballcsalád tagjai osztoznak a hozzátartozók fájdalmában” – mondta a francia sportvezető.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Liverpool városában kedden, pontban 15.06 órakor – amikor anno a játékvezető félbeszakította a mérkőzést – egy percre megállt az élet, és 96 harangütés emlékeztette az embereket a negyedszázada történt tragédiára. A helyi labdarúgócsapat stadionjában, az Anfield Roadon körülbelül 24 ezren – köztük az áldozatok hozzátartozói és egykori játékosok – gyűltek össze egy emlékező istentiszteletre.

“Mindennap emlékezünk. Ez ad erőt a mérkőzéseken is” – jelentette ki a Premier League-ben listavezető FC Liverpool vezetőedzője, Brendan Rodgers.

Különböző sportágak és klubok képviselői küldték el egyesületi sáljaikat Liverpoolba, ahol ezekből egy 96-ost formáltak a játéktéren.

David Cameron, Nagy-Britannia miniszterelnöke a Twitteren azt írta: “Hillsborough 25. évfordulóján gondolatban a 96 elhunyt családjával, a túlélőkkel és mindenkivel vagyok, akit ez a tragédia érintett.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik