Foci sport

Kizárták a Barcelonát!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból.

A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

A Barcelonát emellett 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

A FIFA írásbeli indoklása szerint a fegyelmi bizottság nemcsak a katalán klubot, hanem a spanyol szövetséget (RFEF) is megbüntette.

“Az RFEF-et és az FC Barcelonát több esetben is vétkesnek találtuk a külföldi kiskorúak átigazolására, regisztrálására, valamint más játékosok nemzeti bajnokságokban való részvételére és regisztrálására vonatkozó szabályok megszegésében” – olvasható az állásfoglalásban.

A FIFA emlékeztet arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

A FIFA indoklása kiemeli: a mostani esetben az FC Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét. Az RFEF 500 ezer svájci frankos büntetést kapott, és a FIFA azt tanácsolja a szervezetnek, hogy egy éven belül tisztázza a kiskorú futballisták helyzetét, és rendszerében igazodjon a nemzetközi normákhoz.
“Az RFEF és a klub megrovásban is részesült” – közölte a FIFA.

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA

1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.

2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.
a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.

  • I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
  • II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
  • III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
  • IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.

c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.

3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.

4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (…) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.

5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.