Foci

Kizárták a Barcelonát!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) két átigazolási időszakra, azaz egy évre kizárta az FC Barcelonát a hazai és nemzetközi átigazolásokból.

A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

A Barcelonát emellett 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére is kötelezték.

A FIFA írásbeli indoklása szerint a fegyelmi bizottság nemcsak a katalán klubot, hanem a spanyol szövetséget (RFEF) is megbüntette.

“Az RFEF-et és az FC Barcelonát több esetben is vétkesnek találtuk a külföldi kiskorúak átigazolására, regisztrálására, valamint más játékosok nemzeti bajnokságokban való részvételére és regisztrálására vonatkozó szabályok megszegésében” – olvasható az állásfoglalásban.

A FIFA emlékeztet arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ meg, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

A FIFA indoklása kiemeli: a mostani esetben az FC Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét. Az RFEF 500 ezer svájci frankos büntetést kapott, és a FIFA azt tanácsolja a szervezetnek, hogy egy éven belül tisztázza a kiskorú futballisták helyzetét, és rendszerében igazodjon a nemzetközi normákhoz.
“Az RFEF és a klub megrovásban is részesült” – közölte a FIFA.

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA

1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.

2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.
a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.

  • I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
  • II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
  • III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
  • IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.

c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.

3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.

4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (…) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.

5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.