Foci

Moyes állása is a tét Manchesterben

david moyes (david moyes)
david moyes (david moyes)

Egy lefutottnak tekinthető, és a továbbjutást illetően egy nagyon is kétesélyes mérkőzéssel ér véget a Bajnokok Ligája labdarúgónyolcaddöntős sorozata, amelynek szerdai programjában a Borussia Dortmund a szentpétervári Zenitet, a Manchester United pedig a görög Olympiakoszt fogadja.

A németországi találkozó azért kínál kevesebb izgalmat, mert a Dortmund nagyon egyértelmű sikert aratott az oroszországi első meccsen, magabiztos játékkal nyerve 4-2-re. Ugyanakkor a házigazdák számára figyelmeztető lehet, hogy a legutóbbi bajnokin odahaza kikaptak a Mönchengladbachtól.

A Bundesliga-második gárda veresége akkor is kudarc, ha a vezetőedző, Jürgen Klopp már jó pár hete “előremenekült”, mondván: számukra a Bajnokok Ligája minden mást megelőz. Ezt persze már csak azért is bátran állíthatta, mert a címvédő Bayern München gyakorlatilag behozhatatlan előnnyel vezet a Dortmund előtt a német pontvadászatban.

A Borussia védője, Marcel Schmelzer mindenesetre óvta társait az elbizakodottságtól: “A szerdai nagy csata lesz, és még nem jutottunk tovább” – szögezte le, de hozzáfűzte: teljes mértékben rajtuk múlik, hogy ott lesznek-e a negyeddöntőben.

A Zenit kilátásait a hazai BL-vereség után éppenséggel az sem javítja, hogy – bár még második – az orosz bajnokságban is bukdácsolni kezdett. Jóllehet a múlt héten menesztették vezetőedzői posztjáról az olasz Luciano Spallettit, a helyére ideiglenesen került, nem is olyan régen még a válogatottat erősítő 38 éves Szergej Szemak bemutatkozása nem sikerült: a szombati bajnokin az általa immár a kispadról irányított együttes 1-0-ra kikapott a CSZKA Moszkvától, ezzel lépéshátrányba került az elsőségért zajló vetélkedésben.

A csütörtöki mérkőzésre még Szemak állítja majd össze a csapatot, amelynek az új edzője a 36 éves portugál Andre Villas-Boas lesz, aki csütörtökön két évre szóló szerződést ír alá.

Fotó: Europress fotóügynökség

A másik BL-párban a nagy múltú, ám az angol bajnokság mostani idényében nagyon is hullámzóan teljesítő Manchester Unitedre verejtékesnek ígérkező kilencven perc vár az Olympiakosz ellen, amely 2-0-ra nyert az első mérkőzésen.

A görög bajnoki címét frissiben megvédő athéni alakulat a hazai diadaltól tovább erősödött önbizalommal léphet pályára az Old Traffordon, ahol azonban “statisztikailag” roppant nehéz lesz kivívnia a nyolc közé jutást. Az eddigi 11 alkalommal, amikor angol földön szerepelt, kivétel nélkül vesztesként hagyta el a pályát.

Az is igaz, hogy a február 25-i 2-0-s görög diadal előtt a United szintén sokkal jobban állt, amennyiben az idei BL-randevút megelőző korábbi négy meccsüket a manchesteriek nyerték.

Az MU-ra a vasárnapi bajnokin az örök rivális Liverpool mért súlyos, 3-0-s vereséget, méghozzá vendégként. Így könnyen lehet, hogy menesztik David Moyes vezetőedzőt, ha elbukja a párviadalt az Olympiakosszal szemben.

A Premier League-ben jelenleg csupán a hetedik helyen szerénykedő gárda trénere óvatosan, a helyzetet mégis jól érzékeltetve fogalmazott a BL-visszavágó előtt:

“Játékosaim tisztában vannak vele, hogy mit jelent számunkra a szerda, és hogy mi a teendőnk” – nyilatkozott Moyes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik