Foci

Van, aki szerint hazudik az Újpest tulajdonosa

Csehi István (csehi istván, )
Csehi István (csehi istván, )

Csehi István tagadja, hogy korábban tízmilliókat vett volna ki a klubkasszából.

Minden vádat visszautasít Csehi István, az Újpest FC labdarúgóklubjának korábbi ügyvezető igazgatója; véleménye szerint tudatosan viszi csődbe az Újpest FC-t a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet, akivel szemben becsületsértésért, rágalmazásért, s adatvédelmi titkok megsértéséért pert indít. Csehi István kedden sajtótájékoztató keretében olvasta fel hosszú közleményét, ebben reagált azokra a vádakra, amelyeket Roderick Duchatelet, a klub jelenlegi tulajdonosa fogalmazott meg vele szemben – írja az MTI.

Leginkább olyan információkat osztott meg a sajtó munkatársaival, amelyekről hétfőn az ex-tulajdonos Tolnai Sándor már beszámolt: elhangzott többek között, hogy a Duchatelet-családnak tökéletes rálátása volt az Újpest működésére, mivel Roland Duchatelet – Roderick édesapja – már 2006-ban megszerezte a csapatot működtető gazdasági társaság 49,85 százalékos üzletrészét az általuk közvetetten irányított Costerlau Kft.-n keresztül.


Roderick Duchatelet múlt pénteken teregette ki a szennyest
Fotó: MTI

A korábbi tulajdonosokkal kötött adásvételi szerződést Csehi bemutatta, ebben szerepel, hogy az új tulajdonos vállalja a tartozások kifizetését, ezek összege nagyjából 385 millió forint volt. Elmondta, hogy a szerződés szerint az új belga tulajdonosnak 4,5 millió eurót kell fizetnie abban az esetben, ha a klub újra nyereséges lesz, vagy ha eszközkivonás címén a licencjogot átviszi. Csehi szerint, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) úgy dönt, hogy az Újpest átviheti a licencet egy másik cégbe, akkor ez a záradék életbe lép – ugyanakkor a pénzt attól az Újpest FC Kft.-től kellene behajtania az illetékeseknek, amely várhatóan megszűnik.

Csehi István hazugságnak nevezte azokat az állításokat, miszerint ő korábban tízmilliókat vett fel a klub kasszájából. Ezt a korábbi gazdasági igazgató, Szemrád Gábor felmondásáról szóló, 2012 márciusában kitöltött dokumentumokkal támasztotta alá, melyek szerint Duchatelet minden korábbi intézkedésről tudott és azokat jóvá is hagyta.

“Innentől kezdve minden kijelentés hazugság, hogy ő nem tudott semmiről” – tette hozzá Csehi István.


Csehi István kikéri magának az ellene felhozott vádakat
Fotó: MTI

Az Újpest ügyvezetői posztját 2005 és 2012 között betöltő Csehi a pénzmosással kapcsolatos vádakra úgy reagált, hogy az ő munkálkodása idején a klub költségvetése nagyjából évi 600-650 millió forint volt, ráadásul a nehéz gazdasági helyzet miatt szponzorok sem érkeztek, így ebből az összegből éppen csak sikerült életben tartani a csapatot. Csehi hozzátette: amikor 2012 februárjában menesztették, kényszerhelyzet elé állították, az irodájából nem hozhatta el a hivatalos iratokat, amelyeket most rajta kérnek számon.

Az atlatszo.hu honlap múlt csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) 2012-es vizsgálatának eredményét, mely szerint az Újpest FC körül egy szűk üzleti csoport tagjai több offshore céget hoztak létre, s azokon keresztül, törvénytelen módszerekkel vitték ki a pénzt a klubból. Az egyik cég, a Morcote Kft. ügyvezetője Csehi Kornél volt, Csehi István fia, a vállalkozás egyetlen alkalmazottja Csehi Krisztina, Csehi István lánya volt – a honlap szerint. Erre Csehi István nem kívánt reagálni, mondván ő semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott még.

Az ügy háttere, hogy az UTE azzal a kéréssel fordult az MLSZ-hez: a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be, mivel Roderick Duchatelet szerint a labdarúgóklub offshore-cégek hálójába került. Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat. A szövetség döntése csütörtökre várható.

Videó – A Hír24 Híradó anyaga a pénteki sajtótájékoztatóról:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik