Foci

Kitálalt az Újpest korábbi tulajdonosa

roderick duchatelet,  (roderick duchatelet, )
roderick duchatelet,  (roderick duchatelet, )

A korábbi tulajdonos Tolnai Sándor szerint Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnök-tulajdonosa tudtával történt minden korábbi kifizetés, s a belga üzletember részletesen tisztában volt a tartozásokkal is.

Tolnai Sándor hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: Roderick Duchatelet édesapja, Roland már 2006-ban megszerezte a csapatot működtető gazdasági társaság 49,85 százalékos üzletrészét az általuk közvetetten irányított Costerlau Kft.-n keresztül.

“A 2011. október 19-ét megelőző időszakról is, elmondható, hogy nem pusztán rálátással bírtak az Újpest FC életére, hanem több úgynevezett kulcspozíció is az ő javaslatuk alapján került betöltésre” – áll a közleményben, amely szerint a 2011. októberében történt üzletrész adásvételiga Duchatelet-család család különböző offshore cégeken keresztül tulajdonolta az Újpest FC-t.

“Mindezekről közhiteles adatokat tartalmaz a cégnyilvántartás, illetve az üzletrész adásvételi szerződés “Termination of Trust” elnevezésű – Duchatelet által nem véletlenül nyilvánosságra nem hozott – melléklete” – írja Tolnai Sándor.

A közlemény kiemeli, hogy 2007 eleje és 2011 októbere között a Duchatalet-család anyagilag nem támogatta megfelelően Újpest FC működését, mindössze 400 ezer eurós összeggel járult hozzá kölcsön formájában a költségekhez, így a klub egyre nehezebb anyagi helyzetbe került.

Amikor 2011 októberében a klub működését finanszírozó résztulajdonos tovább már nem tudta anyagilag megfelelően támogatni a klubot, az üzletrész értékesítési szándékáról tájékoztatnia kellett tulajdonostársát. Ekkor Roland Duchatelet vállalta, hogy a továbbiakban a klub teljes működési költségét finanszírozza, hangsúlyozta, hogy nemzetközi kupában induló csapatot akar teremteni – olvasható a közleményben.

Tolnai Sándor hozzátette: az értékesítéssel kapcsolatos tárgyalásokon kizárólag Roland Duchatelet-vel találkozott, így a jelenlegi tulajdonos ezekről a megbeszélésekről nem nyilatkozik autentikusan. Ahogyan a közlemény fogalmaz, az akkori megállapodás szerint csak a már lejárt tartozások kerültek feltüntetésre az adásvételi szerződés adósságállományát rögzítő mellékletében, később az a megállapodás született még az egyeztetések alkalmával, hogy az elkövetkező két évben lejáró – már akkor ismert – követeléseket is pontosan rögzítik.

A közlemény szerint ebből a kötelezettségéből a Duchatelet – a játékosok felé fennálló tartozást leszámítva – szinte semmit sem tartott be, az adásvételt követően egy hónappal – novemberben – már arra utasította a klub vezetését, hogy a szerződésben vállalt tartozásokat ne fizesse ki, a hitelezőkkel egyezzenek meg, hogy vagy csak 30 százalékot fizet ki a teljes tartozás összegéből vagy csak 2015-től rendezi ezeket az átvállalt adósságokat.

Fotó: MTI

Miután a megkérdezett hitelezők a felajánlott fizetési lehetőség egyikébe sem mentek bele, azzal próbálta többüket rávenni arra, hogy elálljanak a követelésüktől, hogy olyan kijelentést tett ő maga, illetve jogi képviselője, hogy feljelentést fog ellenük tenni – fogalmaz a közleményben Tolnai Sándor.

“Tény továbbá az is, hogy 2011. október 19-e óta (az adásvétel megtörténtét követően) csak és kizárólag Roderick Duchatalet tudtával, utasítására történt minden utalás, kifizetés. 2012 márciusában ezt írásbeli nyilatkozatával meg is erősítette. Teljesen valótlanok Roderick Duchatelet azon kijelentései, amikor azt a látszatot kelti, hogy bárki – akár Csehi István korábbi ügyvezető igazgató – százmilliókat utalhatott át offshore számlákra és ő erről semmit sem tudott” – olvasható Tolnai Sándor közleményében.

Tolnai Sándor szerint abszurd, hogy a korábbi tulajdonosi kör offshore cégeken keresztül pénzt vett ki, ugyanis Roderick Duchatelet szerepvállalását követően más tulajdonos, vagy befektető nem jutott hozzá a korábban befektetett, kölcsönként nyújtott pénzéhez.

Az üzletember szerint Roderick Duchatelet a vételárral és eddig kifizetett adóságokkal együtt sem költött többet 300-350 millió forintnál többet a klubra.

“A mostani sajtóhisztériának kizárólag egy oka van, mégpedig az hogy így akar kibújni az őt terhelő kötelezettségek alól és ehhez használja föl az MLSZ-t, a szurkolókat és az önkormányzatot. Most másokat besározva azt ígéri, hogy amennyiben mentesítik a tartozások alól, akkor valóban komoly csapatot építene Újpesten, és nem ezt a sportpolitikát folytatná, amit eddig, azaz, hogy a továbbiakban már nem a Duchatelet család érdekeltségébe tartozó egyéb csapatoknak nem kellő futballisták gyűjtőhelyévé tenné ezt a nagy múltú klubot” – zárul a közlemény.

Az UTE azzal a kéréssel fordult az MLSZ-hez, hogy a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be, mivel Roderick Duchatelet szerint a labdarúgóklub offshore-cégek hálójába került.

Az érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat. A szövetség döntése csütörtökre várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik