Foci

Az UEFA véleményét is kikérték az Újpest ügyében

roderick duchatelet,  (roderick duchatelet, )
roderick duchatelet,  (roderick duchatelet, )

A Magyar labdarúgó Szövetség (MLSZ) az európai szövetség (UEFA) nyilatkozatát is kikérte az Újpest FC licencátruházásának ügyében Visontai Csongor, az Újpest FC jogi képviselője szerint.

A jogi szakember a Digi Sport tévécsatorna hétfői Reggeli Start című műsorában megismételte, álláspontja szerint minden törvényi feltétel adott ahhoz, hogy az Újpest FC Kft. a sporttörvény értelmében először az UTE-nak mint anyaegyesületnek, majd utóbbi egy másik sportvállalkozásnak ruházza át az NB I-es indulási jogot.

“Az MLSZ nagyon komoly vizsgálatot folytatott le az ügyben, lelicencelte mindkét céget, eszerint jelenleg az Újpest FC Kft., valamint az új cég is megfelel a licencfeltételeknek. Az MLSZ erről még az UEFA-t is nyilatkoztatta, tehát az UEFA tud erről, a 16 NB I-es klub pedig írásban hozzájárult az indulási jog átruházásához, így annak jelenleg minden törvényi feltétele adott” – hangsúlyozta Visontai, aki elismerte, hogy a 2008 és 2010 közötti időszakra adóhiányt állapítottak meg az Újpest FC Kft-nél, ám – mint jelezte – a bírósági eljárás folyamán az csak 2014 augusztusában dől el, hogy ebből lesz-e lejárt adótartozás, amelynek megléte egyébként a licenc azonnali elvesztéséhez vezetne.


Fotó: MTI

A jogász beszélt arról is, hogy két-hárommilliárd forintra tehető az a korábbi tartozás, amelyről a jelenlegi tulajdonos, a belga Roderick Duchatelet nem tudott, és amiről Visontai szerint bírósági eljárás nélkül is megállapítható, hogy nem valós.

Az újpestiek a licencjogot az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-be szeretnék átvinni. Az ügy hátterében az áll, hogy Duchatalet egy ideig fizette a korábban felhalmozott tartozásokat, de amikor újabb offshore cégek jelentkeztek, úgy döntött, hogy a szerinte vitatható követeléseket már nem fizeti ki.

Az érintett cégek időközben felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha az jogerőre emelkedik, az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, és legfeljebb a harmadik vonalban indulhat. A szövetség döntése csütörtökre várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik