Foci

NB III-ba száműzhetik az Újpestet

Sport24
Sport24

2014. 03. 10. 17:35

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) várhatóan jövő csütörtöki elnökségi ülésén tárgyalja majd az UTE kérelmét, miszerint a licencjogot átvinné a klubot működtető gazdasági társaságtól, az Újpest FC Kft.-től az Újpest 1885 Futball Kft.-re.

Erre van lehetőség, ugyanis az Országgyűlés tavaly december 17-én rendkívüli ülés keretében elfogadta a sporttörvény azon módosítását, amely kibővítette a bajnokságban való indulási jog átruházhatóságának körét.

Az ügy kapcsán március 1-én Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Csányi Sándort, az MLSZ elnökét: akadályozzák meg, hogy az Újpest Football Club Kft. kibújhasson az összesen mintegy 850 millió forintos adó- és egyéb fizetési kötelezettségei alól.

A klub ügyvédje, Visontai Csongor a Nemzeti Sport szombati számában beszélt az ügy hátteréről: mint elmondta, amikor a belga Roderick Duchatalet átvette a klubot, tisztában volt azzal, hogy egy ciprusi offshore cég, a Spontefor Limited az eladó. Ez bizonyos kötelezettségekkel, tartozások kifizetésével járt, aminek a belga üzletember eleget is tett, ugyanakkor később további offshore cégek jelentkeztek követelésekkel.


Fotó: MTI

Visontai Csongor hozzátette: Roderick Duchatalet két éven át fizetett, ám amikor egy újabb ciprusi offshore cég egy 620 ezer eurós igénnyel lépett fel – amelyet hasonlóan a többihez az Újpest korábbi ügyvezetője írt alá tartozáselismerő nyilatkozatra hivatkozva -, a belga üzletember úgy döntött, nem hajlandó többé ezen cégek vitatható követeléseire fizetni.
Ezt követően az ügyben érintett cégek felszámolási eljárást kezdeményeztek a klubbal szemben, az MLSZ szabályzata szerint pedig ha ez jogerőre emelkedik, akkor az egyesület elveszíti a licencét, a csapatot pedig kizárják a bajnokságból, s legfeljebb a harmadik vonalban indulhat.


Fotó: MTI

A lila-fehérek jövője így most az MLSZ elnökségének döntésén múlik. Visontai Csongor ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a szövetség láthatja, Roderick Duchatalet vezetése alatt a klubnak semmilyen tartozása nincs arra az időszakra, amióta átvette az egyesületet. Kiemelte: a belga tulajdonos tavaly 800 millió forintot fizetett be az államkasszába adó formájában. Az ügyvéd ugyanakkor elmondta, amennyiben az MLSZ a klub szemszögéből nézve negatívan dönt, akkor “az élvonal legrégebbi futballklubja csődbe megy, és alighanem megszűnik.”

Az MLSZ múlt szerdán a Magyar Nemzetben olvasható közleményében leszögezte, a végleges engedélyt a jogszabályokban előírt valamennyi feltétel teljesítésétől tette függővé.

Az MLSZ elnökségének nem áll szándékában sem lehetőségében olyan indulási- és licencjog átruházás engedélyezés, amelynek célja a felhalmozott jogszerű tartozások ki nem fizetése – áll a közleményben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.