Foci

Öt meccs és 30 milliós büntetés náci kézmozdulat miatt

nicolas anelka (nicolas anelka)
nicolas anelka (nicolas anelka)

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) öt bajnoki mérkőzésre eltiltotta Nicolas Anelkát, a West Bromvich Albion francia csatárát.

Gera Zoltán csapattársának azért kell bűnhődnie, mert december 28-án, a West Ham United ellen szerzett első gólja után olyan kézmozdulatot tett, melyet Dieudonné M’bala M’bala, antiszemita megnyilvánulásairól is elhíresült ismert francia komikus szokott. A gesztust “fordított náci tisztelgésként” is szokták értelmezni.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az Európa-bajnok Anelka – aki többek között játszott a Real Madridban, a Chelsea-ben és a PSG-ben is – az eset után igyekezett tompítani gesztusa súlyán, és a Twitteren azt írta: “a kézmozdulat egy különleges tisztelgés barátom, Dieudonné előtt”.

A szövetség fegyelmi bizottságának csütörtöki döntése szerint a futballistának mellékbüntetésként 80 ezer fontot (30,4 millió forint) is be kell fizetnie, illetve egy oktatáson is részt kell majd vennie. Ugyanakkor az ítélet hatályba lépését az esetleges fellebbezések elbírálásának végéig felfüggesztették. 

A bizottság határozata mindezek mellett hangsúlyozta, hogy a vizsgálat szerint a játékos nem antiszemita, s mozdulatának nem is volt célja antiszemita eszmék népszerűsítése.

Bár az ítélet még nem lépett hatályba, a West Bromwich már csütörtökön jelezte, hogy azonnali hatállyal eltiltja Anelkát a szövetségi eljárás végéig, és saját hatáskörben is kivizsgálja az esetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik