Foci

Feröer ellen debütálunk, a többiekkel felemás a mérleg

magyar válogatott (magyar labdarúgó válogatott)
magyar válogatott (magyar labdarúgó válogatott)

A magyar labdarúgó-válogatottnak felemás a mérlege a leendő Európa-bajnoki selejtezős riválisokkal szemben.

Pintér Attila szövetségi kapitány együttese a vb-résztvevő görögökkel, valamint a románokkal, a finnekkel, az északírekkel és a Feröer-szigetekiekkel került egy csoportba a 2016-os franciaországi torna selejtezőjének vasárnapi, nizzai sorsolásán.


A görögök a favoritok ellenünk
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az első kalapból érkezett görögöket ugyan a két csapat 2008. májusi összecsapásán 3-2 legyőzte a válogatott, de azt megelőzően legutóbb 1987-ben sikerült ellenük nyerni. A tétmérkőzéseket tekintve a rivális felé billen a mérleg nyelve, négy döntetlen mellett ugyanis eddig hat görög és három magyar siker született.


Nagyon figyelni kell a románokra
Fotó: Europress Fotóügynökség

A harmadik kalapból érkezett románokkal a nyári, brazíliai vb selejtezőjében is együtt szerepelt a nemzeti csapat, akkor egy hazai 2-2 és egy bukaresti 3-0-s román győzelem került a statisztikába. Összességében pozitív a mérleg (11 győzelem/6 döntetlen/6 vereség), de a tétre menő ütközetekben itt is a románok állnak jobban négy győzelemmel, öt döntetlennel és két vereséggel. Az utolsó magyar siker 33 éve, 1981-ben született vb-selejtezőn.


Finnország ellen jók vagyunk
Fotó: Europress Fotóügynökség

A finnek a legutóbbi Eb-selejtezős sorozatban is ellenfelei voltak a magyaroknak: idegenben 2-1-re nyert az akkor még Egervári Sándor által irányított gárda, míg itthon 0-0 lett a végeredmény. A két válogatott eddig összesen 13 alkalommal játszott egymással, s a mérleg nyomasztó magyar fölényt mutat: kilenc győzelem és három döntetlen mellett mindössze egy vereség – még 1978-ból – szerepel a statisztikában.


Az észak-íreket oda-vissza kellene nyerni…
Fotó: Europress Fotóügynökség

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az északírekkel eddig négy hivatalos mérkőzést játszott a magyar válogatott, s mind a négyet megnyerte, míg a feröeriekkel története során először csap majd össze az együttes.


… ahogy Feröer ellen is
Fotó: Europress Fotóügynökség

A csoportokból a győztes és a második automatikusan kijut a 24 csapatos 2016-os Eb-re, amelyre a legjobb csoportharmadik is részvételi jogot nyer. A fennmaradó nyolc csoportharmadik oda-visszavágós rendszerű pótselejtezős párharcokban dönt majd a még elérhető négy továbbjutó helyről.

A magyar válogatott – amely legutóbb 1986-ban szerepelt világversenyen, Mexikóban, a világbajnokságon – szeptember 7-én, Észak-Írország ellen kezdi a selejtezősorozatot, amely 2015 októberében zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik