Foci

Rendőrökkel csaptak össze a vb-ellenes tüntetők

tüntetők, világbajnokság (tüntetés, )
tüntetők, világbajnokság (tüntetés, )

Rendőrökkel csaptak össze az idei labdarúgó-világbajnokság jelentette költségek miatt tüntetők a brazíliai Sao Paulóban szombaton, hatan megsebesültek.

Mintegy ezer tüntető vonult fel a június 12-i nyitómérkőzés helyszínén, hogy a vb-re költött milliárdok miatt tiltakozzon. Sokan álarcot viseltek, ezért a helyszíni beszámolók szerint valószínűsíthető, hogy eleve zavargásokat terveztek. Egy ismert anarchista szervezet tagjai is feltűntek a felvonulók között.

A rendőrség könnygázzal és hanggránátokkal feloszlatta a tüntetést, de kisebb csoportok és a rendőrök között ezt követően is folytatódtak az összetűzések.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A sebesültek közül négyen rendőrök. Több mint 100 embert előállítottak. A tüntetők már a rendőrök érkezte előtt megkezdték a rendbontást banképületek megrongálásával, hulladékgyűjtő konténerek felgyújtásával és barikádok emelésével.

Brazíliában tavaly óta sorozatosak a tüntetések a nagy sportesemények jelentette anyagi teher miatt. A tüntetők azzal vádolják a kormányzatot, hogy fontosabb területek (oktatás, egészségügy, közlekedés) helyett költi a pénzt a vb-re és a Rio de Janeiróban rendezendő következő nyári olimpia előkészítésére. 

A dél-amerikai országnak mintegy 11 milliárd dollárba kerül a labdarúgó-világbajnokság megrendezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik