Foci

Pisont: Vannak, akik nem valók a válogatottba

foci, labdarúgás (foci, labdarúgás, )
foci, labdarúgás (foci, labdarúgás, )

Pisont István szerint sok olyan labdarúgó van az U17-es labdarúgó-válogatottban, aki azt hiszi, hogy bérelt helye van a csapatban.

Újabb pofon érte a magyar labdarúgást. Felnőtt válogatottunk előbb Romániában, majd Hollandiában szaladt bele fájó vereségekbe, majd az U21-esek maradtak alul Albániával és Ausztriával szemben. Most pedig itt az újabb zakó: az U17-esek felkészülési meccsen kaptak egy megválaszolatlan hatost.


Pisont István fél évet szánna az építkezésre
Fotó: mlsz.hu

Korábban már megkezdődött a tisztogatás az utánpótlásban, így Tuboly Frigyesnek, az U17-es válogatott szövetségi kapitányának is megköszönték az eddigieket. Mivel még senkit nem jelöltek meg utódjául, Pisont István utazozz el a korosztályos együttessel Reggio Calabriába. A 43 esztendős szakember próbálta meg keresni az okokat, minek az eredménye a 0-6:

„Nagyon kacifántos a korosztály a története. Más korosztályokban minden a képzésről szólt az elején, ők viszont járták a nemzetközi tornákat. Sajnos, máshogy voltak menedzselve, már az alapoktól kezdve. A válogatás során is annyi játékost mozgattak meg, hogy közben elfelejtették a csapatot kialakítani. Csak keresték a labdarúgókat, de még nagyobb baj, hogy nem találták meg őket. Nincsenek meg a megfelelő egyének. Most odáig jutottunk, hogy újra kell indítani a fiatalok feltérképezését, majd elkezdeni a tanításukat. Az új edző hatalmas feladat előtt áll” – mondta a korábbi 31-szeres válogatott Pisont az utanpotlassport.hu-nak.

„Azt vettem észre egyes játékosokon, hogy úgy érzik, bérelt helyük van a keretben. Ezt mindenképp meg kell szüntetni! Azt hiszik, hogy bekerültek, és ezzel már nyugodtak lehetnek. Szerdán rájöttem: ez így nem működik. Nem viccelek: az építkezést tényleg újra kell kezdeni. Többen kikerülnek a keretből. Vannak játékosok, akik egyszerűen nem idevalók. Nincs meg például a nemzetközi szinthez szükséges gyorsaságuk. Ha én kapom meg ezt a csapatot, teljesen mások lesznek az elvek. Nem szeretném Szepessy Lászlót és Korolovszky Györgyöt sem megbántani, mert tudom, hogy nem volt egyszerű feladatuk ezzel a korosztállyal, de új alapokra kell helyezni az egészet.”

Sokat elárul a meccs képéről az a tény, hogy hiába rohamozták az olaszok a magyar kaput, U17-es válogatottunkból senki nem kapott sárga lapot a kilencven perc során, ami azért furcsa.

„Ez egyrészt fegyelmezettséget jelent, de mást is láttam benne: hiányzott a megfelelő agresszivitás. Az olaszok haraptak, mi inkább esetleges dolgokat műveltünk. Lehettünk volna sokkal zsiványabbak.”


A második félidőben borult fel a pálya
Fotó: mlsz.hu

Pisont azt is elmondta, hogy az U17-es nemzeti együttes a Puskás Akadémia, az FTC és a Sándor Károly Akadémia növendékeire épül, vagyis arra a három csapatra, amely kimagaslik az U17-es bajnokságból. Épp ezért Pisont úgy gondolta, hogy nem bontja meg az együttest: „Összességében nem jött be a dolog” – sommázott.

A szakember hozzátette, az is probléma lehet, hogy a klubok és a válogatott filozófiájában eltérések vannak.

„Az egyesületek nem vállalják fel a letámadásokat az ellenfél térfelén. Az olaszoktól testközelben tapasztalhattuk, hogy azonnal nekünk ugrottak, vagyis hibázásra kényszeríttek minket, és labdát szereztek. A magyar korosztályos válogatottak csapattaktikája is ezen alapszik. A bajnokságokban azonban észrevehető, hogy a védők szabadon vihetik fel a labdát. Nem kockáztatják az edzők a letámadást, mert rizikós. Ez ellentétes a mi munkánkkal, megnehezíti. Reméljük, minderre idővel rájönnek a klubedzők is, addig pedig nem tudunk mást csinálni, mint megtanítani ezt a válogatott gyerekeknek” – így a kapitány, aki ugyanakkor hozzátette, szerinte nem lenne jó megoldás a klubedzőket bármire is rákényszeríteni.

Pisont szerint fél év kell ahhoz, hogy felépítsék ezt a csapatot, amelynek a másfél év múlva rajtoló U19-es Európa-bajnoki selejtezőre kellene készen lennie. Szerinte nyárig nem is szabadna külföldi csapatok ellen játszatni az együttest és „vigyázni kell rájuk, mert rengeteg negatívum érte őket mostanában”. Pisont is a szezon közbeni párnapos összetartásokban gondolkodik, szerinte ezalatt lehetne felépíteni a játékosokat.

„Nincs minden veszve” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik