Foci

Magyar foci: vasárnap lehet, hogy ujjongunk!

foci eb 2016 (foci eb 201)
foci eb 2016 (foci eb 201)

Nizzán a világ szeme, de legalábbis Európáé. Vasárnap rendezik a 2016-os foci-Eb selejtezőinek sorsolását. Mi a második kalapból várjuk a „számsorsjátékot".

Ha most nem jutunk ki, akkor soha. Ezt már nagyon sokszor mondtuk egy-egy jobban sikerült sorsolást követően, aztán gyenge ellenfelek ide, fogadkozások oda, rendre lemaradtunk a világ- vagy Európa-bajnokságról. Legutóbb 1986-ban vettünk részt világeseményen (vb-n), ha az 1996-os atlantai olimpiát nem számítjuk, ahol ott volt a magyar válogatott.

Európa-bajnokságon legutóbb 1972-ben vettünk részt, akkor még csak négy csapat jutott ki a végső szakaszra. Ott aztán előbb 1-0-ra kikaptunk a Szovjetuniótól, majd a bronzmérkőzésen 2-1-re alulmaradtunk a belgákkal szemben.

Videó – az eddigi utolsó Eb-döntős meccsünk:

2016-ban már 24 csapat lesz ott az Eb-n, köszönhetően Michel Platini UEFA-elnök kezdeményezésének. Éppen hazája, Franciaország rendezi meg a tornát, a selejtezők idén szeptemberben kezdődnek, 2015 novemberében fejeződnek be.

Az utolsó kalap

Ötvenhárom (!) nemzet vág majd neki a selejtezősorozatnak. Először vesz részt kvalifikációs sorozatban Gibraltár. A brit fennhatóság alatt álló miniállam válogatottja nemrég már játszott hivatalos mérkőzést, 2013 novemberében Szlovákiával. Nos, csodát tettek (ami a szlovákokra nézve nagy szégyen), ugyanis a végeredmény 0-0 lett. Ennek ellenére alighanem mindenki szeretné az utolsó kalapból őket kapni.

Videó – Gibraltár is képes csodákra:

Onnan persze majdnem bárki jöhetne, kivéve Kazahsztánt (nagyon messze van és veszélyesek), valamint Luxemburg, amely már a nagycsapatokat is rendre megszorongatja – a vb-selejtezőn például a portugálok csak 2-1-re nyertek ellenük, sőt, ikszeltek Azerbajdzsánban és Észak-Írországban is.

Mondjuk, Máltán is kikaptunk már, Liechensteinben meg 0-0-t játszottunk szegény Bicskei Bertalan vezetésével, szóval mégis maradjunk higgadtak, már ami a kívánságlistát illeti.

Mi a másodikban – még a 3. hely is jól jöhet

Némileg meglepő módon a magyar válogatott a második kalapból várja a sorsolást, annak ellenére, hogy a legutóbbi Eb-selejtező során csak a harmadik helyen végzett Hollandia és Svédország mögött. Nem kerülhetünk tehát össze Horvátországgal, Ukrajnával, Svédországgal (hála az égnek), Dániával, Svájccal, Belgiummal, Csehországgal és Írországgal.

Összesen kilenc csoportot alakítanak ki, nyolc ezek közül hat válogatottal fut majd, egy pedig öttel. És a lényeg: a rendező Franciaország mellett a kilenc csoportelső, a kilenc csoportmásodik és a legjobb csoportharmadik azonnal kijut az Európa-bajnokságra!!

A nyolc csoportharmadikat párokba sorsolják és a győztesek szintén utazhatnak majd Franciaországba. Parádé, itt a nagy esély.

Mi van, ha ilyen csoportba kerülünk?

Az első kalapban Spanyolország, Németország, Hollandia, Olaszország, Anglia, Portugália, Görögország, Oroszország és Bosznia-Hercegovina található, így közülük egy óriás mindenképpen vár a magyar csapatra.

A 3. kalap: Szerbia, Törökország, Szlovénia, Izrael, Norvégia, Szlovákia, Románia, Ausztria, Lengyelország.

A 4. kalap: Örményország, Montenegró, Skócia, Finnország, Lettország, Wales, Bulgária, Észtország, Fehéroroszország.

Az 5. kalap: Izland, Észak-Írország, Albánia, Litvánia, Moldova, Macedónia, Azerbajdzsán, Grúzia, Ciprus.

A 6. kalap: Luxemburg, Kazahsztán, Liechenstein, Feröer, Málta, Andorra, San Marino, Gibraltár.

A többi kalapot felhasználva felvázolunk két halá, vagyis nehéz csoportot, valamint két könnyebbet, bármelyik bejöhet!

Nehéz és könnyű út, ez is várhat a mieinkre

Anglia
Magyarország
Norvégia
Montenegró
Izland
Feröer

Spanyolország
Magyarország
Szerbia
Románia
Fehéroroszország
Kazahsztán

Görögország
Magyarország
Szlovákia
Lettország
Albánia
San Marino

Görögország
Magyarország
Szlovénia
Wales
Litvánia
Gibraltár

Elnézve a csoportokat, előbújik belőlünk az örök optimista drukker, most tényleg itt a lehetőség, hogy legalább a pótselejtezőt kivívjuk. Aztán ott már bármi lehet, hogy egy hatalmas közhelyet idézzünk.

Pintér Attilának mindenesetre könnyebb dolga van, mint elődeinek, így ha sikerrel jár, learathatja a babérokat, és igazolhatja az MLSZ döntését, amely kinevezésére, egyúttal magyar kapitány választására vonatkozik.

A sorsolás során először az 1. kalapból választanak a kilenc csoport első pozíciójába, majd a 6. kalapból teszik be a nyolc válogatottat, és értelemszerűen az utolsó, I csoport lesz így ötcsapatos.

Politikai okokból nem kerülhet egy csoportba Gibraltár és Spanyolország, valamint Örményország és Azerbajdzsán. Televíziós megfontolásokból Anglia, Németország, Spanyolország, Hollandia és Olaszország hatfős csoportba kerül.

A sorsoláson közreműködik többek között Bixente Lizarazu, Fabian Barthez, Ruud Gullit, Ivo Viktor, Andreas Köpke, Antonis Nikopolidis, Dino Zoff és Peter Schmeichel.

Ez a vicc lebegjen a fiúk szeme előtt és végre mutassák meg és csapjanak oda!

A magyar labdarúgó válogatott felkeresett egy árvaházat…

„Annyira rossz érzés volt látni azokat a szomorú arcokat, a reménytelenséget a szemükben” – nyilatkozta később a 7 éves Zolika.

Az Európa-bajnoki sorsolást a Duna TV és a Sport 1 vasárnap 12 órától élőben közvetíti, de élőben követhetjük az eseményt az uefa.com oldalon is.

A magyar válogatott legközelebb március 5-én lép pályára, Finnország ellen, Győrben, barátságos mérkőzésen. Még az is lehet, hogy leendő selejtezős ellenfelünkkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik