Foci

Az amerikai bajnoknál fog dolgozni a magyar edző

Urbányi István (urbányi istván, )
Urbányi István (urbányi istván, )

Urbányi István az MLS-ben szereplő Kansas City labdarúgócsapatánál kapott munkát.

A magyar szakember 2011 óta igen exkluzív helyen, a Maldív-szigeteken töltötte be a szövetségi kapitányi posztot, azonban hétfőn a Digi Sport Reggeli start c. műsorában elmondta, hogy elérkezettnek érezte a váltást. Ráadásul Urbányi István gyerekei az USA-ban tanulnak, így a korábbi magyar válogatott labdarúgó már korábban jelezte a szigetországban, hogy nem kívánja meghosszabbítani a decemberben lejáró szerződését.

„Volt elképzelés arra, hogy egy februári tornán még én irányítom az együttest, de az időpont technikai okok miatt csúszik, tudtommal pénz nem áll rendelkezésre a rendezésre, május a tervezett új időpont, én viszont addig semmiképpen nem akartam várni, nekem az már távoli volt. Ezért aztán közös megegyezéssel már októberben felbontottuk a szerződést. Különleges és szép időszakot éltem meg a Maldív-szigeteken, mindenki elégedett volt a munkámmal, a játékosok, a vezetők és a szurkolók, sok elismerést kaptam.”


Urbányi István itthon a többi közt az Újpest és a Kecskemét vezetőedzője volt
Fotó: MTI/AP

Már meg is van, hol folytatja Urbányi István, aki egy barátjának köszönhetően az amerikai labdarúgó-bajnokságban, vagyis az MLS-ben fog dolgozni. Ez a barát nem más, mint a magyar származású Peter Joseph Vermes, aki játékosként megfordult az ETO-ban is, 2009 óta pedig a Sporting Kansas City menedzsere. A csapattal az előző szezonban bajnok tudott lenni.

„Huszonöt éves az ismeretségünk Péterrel, annak idején Győrben segítettem az ő beilleszkedését, kicsit most abból ad vissza, baráti alapon. Mindenekelőtt a munkavállalás megszerzésében nyújtanak segítséget, ami egy elképesztően nehéz és hosszú procedúra. A segítségük nélkül ebben aligha tartanék itt, köszönet érte nekik. Péter elmondta: barátként segít nekem, de mint edzőre van szükségük. Azt azért nem árt tudni, hogy amikor erről mi először beszélgettünk, még nem volt bajnok a Kansas, ami óriási dolog, tekintve, hogy nem tartozik az MLS kirakatcsapatai közé. Péter azonban kiváló és szisztematikus munkát végzett, aminek meglett az eredménye. Az MLS-klubokról tudni kell, hogy mindegyik üzemeltet saját akadémiát, ezek azonban változó tartalommal vannak megtöltve. Szükség van kiválasztásra, létesítményre és mindenekelőtt szakmai programra. Én az utóbbiban juthatok szerephez. A tulajdonossal jelenleg is zajlanak az egyeztetések, milyen pozícióban, feladatkörben számítanak rám. Hivatalosan április elsején kezdek, de már most tanulmányozom a közeget, felmérem az állapotokat, jelenleg az U16-os csapattal veszek részt egy korosztályos tornán” – mondta a Digi Sportnak Urbányi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik