Foci

A magyar utánpótlás volt a téma az MLSZ-ben

Csányi Sándor és pintér attila (csányi sándor, pintér attila)
Csányi Sándor és pintér attila (csányi sándor, pintér attila)

Dárdai Pál németországi tapasztalatait osztotta meg az egybegyűltekkel.

Hétfőn szakmai egyeztetést tartottak a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) edzőközpontjában, melynek legfőbb pontja a honi utánpótlás-képzés volt. Az előadókon kívül jelen volt több korábbi válogatott labdarúgók, akik edzősködésre adták a fejüket, így Fehér Csaba, Lisztes Krisztián, Lipcsei Péter, Pisont István, Mészöly Géza, Lőw Zsolt, Kovács Zoltán és Szabics Imre is. Az idősebb trénerek képviseletében a többi közt Garami József, Kovács Ferenc és Gellei Imre tette tiszteletét az MLSZ-székházban.

Azt követően, hogy Csányi Sándor, a szervezet elnöke megnyitotta a konferenciát Szalai László, az MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója vette át a szót, aki a magyarországi utánpótlás-nevelés szakmai hátteréről, a képzések irányáról is szót ejtett.

„Az edzőknél kulcsfontosságú az egymás iránti kölcsönös tisztelet, a sikeres munkához pedig elengedhetetlen többek között a szakmai jártasság és a vezetéselmélet ismerete is” – mondta Szalai.


Fotó: MLSZ

Őt Dárdai Pál, 61-szeres válogatott labdarúgó követte a sorban, aki a Németországban szerzett tapasztalataiba avatta be a megjelenteket:

„Németországban a tudás átadása az utánpótlás-nevelés legfontosabb része. Nagy energiát fordítanak az iskolai futball támogatására. Az egység, az összhang, a rendszerben való gondolkozás elengedhetetlen része a sikeres munkának, ennek érdekében időszakos találkozókat tartanak a német utánpótlás-edzők.”

A harmadik előadást a témában a 2004-ben alapított Double PASS tartotta. A belga cég az utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületek, akadémiák nemzetközi szintű elemzésére szakosodott, ezzel is segítve a tehetséggondozás hatékonyabbá tételét. A Double PASS tavaly májusban kezdett el az MLSZ-szel közösen dolgozni, a cég februárig 15 hazai utánpótlásképző műhelyben vizsgálja meg a labdarúgók képzését.

A Double PASS képviselője előadásában e vizsgálatok jelentőségéről, céljairól, módszertanáról és fázisairól beszélt. Szabó Tamás, aki a felmérések projektmenedzsereként beszédében kitért a követendő nemzetközi modellek és képzési programok bemutatására is, valamint a tehetségek fejlesztésének fontosságára, az innovatív minőségfejlesztésre, és szót ejtett az amatőr és a profi labdarúgás közötti átmenetek fontosságáról is.

Később az új futball-egészségügyi stratégiákról, valamint az utánpótlás bázisok tömegesítéséről is szó esett.

„Sajnos napjainkra eltűntek a grundok, ezért a labdarúgásban különösen nagy szerep hárul az iskolákra és óvodákra abban, hogy minél több tehetséges gyermek kerüljön ki ezekből az intézményekből” – mondta Kovács Szilveszter, a Grassroots program igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik