Foci

Aranylabda-gála: “Ronaldo az új király”

Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )
Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )

"Aranykönnyek", "Az új király elhódította az aranyat", "Zsebben a világ" - ilyen és hasonló címekkel méltatta a portugál sajtó kedden Cristiano Ronaldót az után, hogy a Real Madrid portugál futballistája 2013-as teljesítménye alapján elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat.

A 28 éves Ronaldo 2008 után második alkalommal jutott hozzá az elismeréshez, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfő este.

“Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnám ezt a pillanatot” – idézték vissza az újságok Ronaldo szavait, aki meghatódva és könnyeit törölgetve köszönte meg az Aranylabdát. A portugál válogatott csapatkapitányát az ünnepségre elkísérte édesanyja, élettársa és kisfia, továbbá menedzsere és több közeli barátja is. Diadalához egységesen gratuláltak a portugál politikai élet vezetői is, így az államfő, a miniszterelnök, s az ellenzék vezére egyformán méltatta Ronaldót, mint aki az országnak is világszerte dicsőséget szerzett 2013-as teljesítményével, s a díjjal, amelyet első portugálként érdemelt ki második alkalommal is.

A lapoknak elégedetten nyilatkoztak a portugál válogatott és a futballszövetség képviselői, a játékostársak, miként első klubjának, a lisszaboni Sportingnak a reprezentánsai is.

Felettébb sportszerűen reagált Ronaldo győzelmére a legnagyobb vetélytárs, az Aranylabdát előzőleg megszakítás nélkül négy ízben is kiérdemelt Lionel Messi. Az FC Barcelona argentin sztárjátékosa elismerte, hogy a portugál “nagy évet produkált, s megérdemelte a díjat”. Messi – aki a voksok 27,99 százalékával első Ronaldo mögött 24,72 százalékkal lett második, megelőzve a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München francia szélsőjét, a 23,36 százalékkal harmadik Franck Ribéryt – megértéssel fogadta, hogy Ronaldónál eltört a mécses, amikor köszönetet mondott a díjért.

“Persze, hogy sírva fakadt, ott volt vele a gyermeke is, megértem az érzéseit. Bár Ribéry is megérdemelte volna, jogosan lett övé az Aranylabda, gratulálok neki” – fogalmazott az argentin válogatott csapatkapitánya.


Fotó: Europress

Ami Ribéryt illeti, a francia játékos hétfőn nyilatkozat nélkül távozott a zürichi kongresszusi központból, s kedden a német Bild honlapjának azt mondta: nem az Aranylabda volt a célja.

“Természetesen szerettem volna nyerni, de semmi baj. A Bayern-játékosokkal együtt büszke vagyok, hogy képviselhettem itt a klubomat, amellyel tavaly mindent megnyertem. Mi többet tehettem volna még? De nem vagyok önző, nekem nem ez a díj volt a célom.”

A magyar válogatott védőjét, Juhász Rolandot sem lepte meg, hogy Ronaldóra voksolt a többség, bár nála nem szerepelt az első három között.

Juhász a válogatott csapatkapitányaként szavazott, és Frank Ribéryt, a Bayern München francia szélsőjét jelölte első helyre, Lionel Messit, a Barcelona argentin támadóját a másodikra, Zlatan Ibrahimovicot, a Paris Saint-Germain svéd csatárát pedig a harmadikra.

“Tulajdonképpen nem lepett meg, hogy Cristiano Ronaldo megnyerte az Aranylabdát – idézte kedden a csapatával Spanyolországban edzőtáborozó Juhászt klubja honlapja. – Nálam ugyan nem szerepelt az első háromban, de ne felejtsük, a szavazási időt meghosszabbították, és egy sorsdöntő vb-selejtező párharcot tulajdonképpen ő döntött el. Úgy gondolom, ez nagymértékben befolyásolta a szavazás végeredményét. Az én sorrendem a következőképpen nézett ki: 1. Ribéry, 2. Messi, 3. Ibrahimovic.”

Szövetségi kapitányi szavazat nem érkezett Magyarországról az MLSZ tájékoztatása szerint, azt viszont IDE kattintva olvashatjátok el, hogy kire szavazott Ronaldo és Messi, mint a portugál és az argentin válogatott csapatkapitánya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik