Foci

Kevesebb csapat lehet a Serie A-ban

juventus (juventus)
juventus (juventus)

Olaszországban komolyan felvetődött annak lehetősége, hogy a mostani 20 helyett ismét 18 együttes szerepeljen az élvonalban.

Nem is olyan régen, a 2003-2004-es szezont követően a klubelnökök közbenjárásának is köszönhetően 18-ról 20 csapatosra nőtt az olasz élvonal mezőnye. Ennek oka a feszesebb versenynaptár és a kiegyenlítettebb küzdelem lehetőségei voltak. Korábban, 1967 és 1988 között mindössze 16 csapat volt a Serie A-ban. A mostani szezonban komolyan felvetődött, hogy a 20 csapat túl sok, így többen is 18 csapatos bajnokság mellett kampányolnak. Maurizio Beretta, a liga elnöke szerint rendesen körbe kell járni a kérdést és csak ezt követően kell meghozni a döntést.

„Ha a csapatok létszámának csökkentése mellett döntünk, akkor meg kell változtatnunk a kiesés és a feljutás rendszerét. Ha csak egy együttes esne ki a szezon végén, azzal biztosítani lehetne a csapatok számára a bevételeket és hosszabb távon jó reklámja lehetne a ligának – hasonlóan az NBA-ben tapasztalható rendszerhez” – mondta Beretta a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva.


A Juventus és a Roma rangadója az olasz foci ünnepe volt
Fotó: Europress

„Ugyanakkor a Serie A egy nagyon vonzó bajnokság. Elég csak megnézni a Juventus és a Roma rangadóját, ami egy fantasztikus mérkőzés volt egy teltházas, modern stadionban. 52 televíziós társaság révén a világ 200 országában lehetett nézni az összecsapást. Ráadásul fordulóról fordulóra 9 millió ember követi az olasz bajnokság történéseit és a jegyeladásokban is 3 százalékos növekedés van az előző idényhez képest, ebben a szezonban átlagban 24 ezren látogatnak ki a stadionokba” – folytatta Beretta.

Átlagban az Internazionale mérkőzéseire mennek ki a legtöbben, szám szerint 50 ezer 677-en. A sereghajtó a Cagliari együttese, amely alapból stadionproblémákkal küzd, meccsről-meccsre 4600-an váltanak jegyet az együttes összecsapásaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik