Foci

A magyar foci hőse lehet a héten

szász kitti (szász kitti)
szász kitti (szász kitti)

A világbajnok freestyle focista, Szász Kitti a budapesti Európa-bajnokságra készül.

Amint arról írtunk, a héten az Ötkertben rendezik a freestyle foci Európa-bajnokságot. Három magyar világklasszis is indul, köztük van természetesen Szász Kitti is, aki kétszer nyert a legrangosabbnak vélt Red Bull Street Style bajnokságon.

Amikor csak pár nap van egy nagy eseményig, izgulsz már?

Igen. Egyre jobban.

Izgulós vagy általában is? Mennyire van jelen ebben a sportágban ez a faktor? Nem biztos, hogy jó pont, ha valaki ideges, hisz nagyon kell koncentrálni.

Hajlamos vagyok izgulni, túlstresszelni egy-két helyzetet, edzést. Ha viszont már érzem a verseny atmoszféráját, akkor elengedem, és képes vagyok koncentrálni azokra a dolgokra, amiket elterveztem.

Hülye kérdés, ha megkérdezem, mennyire számítasz esélyesnek? Milyen lesz ez a mostani mezőny? Követed rendszeresen a többiek eredményeit?

Általában figyelem a feltöltött videókat, és szoktam elemezni a mozdulatokat, hogy kik mikre képesek. Ez alapján fel tudom mérni, milyen trükkökkel kell megküzdenem. Hajlamos vagyok másokra koncentrálni, a többi versenyzőre, ami nem mindig jó, mert a saját trükkjeimet ignorálom.

Vagy ellesel valamit…

Igen, bár inkább a fiúk videói inspirálnak. Az ő gyakorlataikat fejlesztem tovább. Mindegyik lánnyal versenyeztem már a nevezők közül, nincsenek újak. A 2014-es brazíliai vb-n lehetnek friss szereplők.


Szász Kitti hazai közönség előtt mutathatja meg, mit tud
Fotó: MTI

Mennyit gyakorolsz egy nap?

Változó, most a sulihoz is kötnöm kell a programom, az egri Eszterházy Károly Főiskolára járok sportszervező szakra. A napi két óra megvan, a verseny előtt inkább három.

Mekkora a rangja ennek a sportágnak, vagy azon belül egy ilyen Eb-nek?

Sokat fejlődött az utóbbi időben. Azután, hogy a Red Bull a sportág mellé állt, és elkezdte a rangos eseményeket szervezni, megdobta a népszerűségét a freesytle focinak. A mostani Eb nagy dobásnak számít a mi közösségünkben. A fiúk ráadásul nagyon sokan lesznek, magyarok is bőven. Minden azon múlik majd, ki mennyire képes koncentrálni, és kizárni a külvilágot.

A közönség képes megzavarni egy gyakorlatot?

Ez egyénfüggő. A beszélgetés és a taps ereje megzavarhat valakit, főleg, ha váratlanul kiabálnak valamit. Persze valakit ez motivál éppen. Lelkes és zsúfolt lesz most is a közönség, óriási hangulat alakul ilyenkor ki.

Zsúfolt lesz a döntő napja is, hiszen este még jelenésed lesz a Sportcsillagok Gálaestjén is, mint vendégfellépő.

Egy-két lánynak megígértem, hogy szállást biztosítok neki, így velük mindenképp foglalkoznom kell. Hogy az este hogy alakul, még nem tudom.

Ezek szerint jó a viszony a nemzetközi mezőny tagjai között.

Igen, de mivel lányok vagyunk, megy a furkálódás is, ezt főleg a tokiói vb-n vettem észre. Remélem, ez javulni fog a későbbiekben, mert a fiúk például kifejezetten összetartóak.

Videó – Szász Kitti egyik korábbi gyakorlata:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik