Foci

Három halálcsoport a foci-vb-n

vb 2014 (vb 2014, )
vb 2014 (vb 2014, )

Pénteken,Costa do Sauipében sorsolták ki a brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportjait. Brazília-Horvátország összecsapás lesz a nyitómérkőzés. Három bivalyerős csoport is született.


Nelson Mandeláról is megemlékeztek
Fotó: AFP

Összefoglaló: Az már eldőlt, hogy melyik 32 csapat vesz majd részt a 2014-es brazíliai világbajnokságon és a hét közben azt is megtudtuk a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) jóvoltából, hogy mik a kalapbeosztások – ezekről IDE kattintva olvashat bővebben, elöljáróban annyit, hogy Brazília az A csoport első kiemeltje lesz és ők játsszák a nyitómeccset is. Csütörtökön már rendeztek is egy próbasorsolást.

Mind a nyolc világbajnok nemzet egy-egy jeles képviselője közreműködötta pénteki eseményen. A mintegy 90 perces műsorban a sorsolást Jerome Valcke, a nemzetközi szövetség (FIFA) főtitkára vezényelte le, akinek a német Lothar Matthäus, az olasz Fabio Cannavaro, az argentin Mario Kempes, a spanyol Fernando Hierro, a francia Zinédine Zidane, az uruguayi Alcides Ghiggia, az angol Geoff Hurst és a házigazdák részéről Cafu segédkezett.

A háromszoros világbajnok brazil Pelé úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné kihúzni az országokat a kalapokból, a 73 éves élő legenda szerint ugyanis sokan őt tennék felelőssé az esetleges kedvezőtlen beosztásért.

A sorsolás után első blikkre az A, a D és a G csoportok tűnnek irgalmatlanul nehéznek, de például már a csoportkörben láthatjuk a 2010-es vb-döntő visszavágóját, a spanyol-holland csatát. A világbajnokság a Brazília-Horvátország összecsapással veszi majd kezdetét.

A világbajnokság csoportjai

A csoport: Brazília, Horvátország, Kamerun, Mexikó
B csoport: Spanyolország, Hollandia, Chile, Ausztrália
C csoport: Kolumbia, Görögország, Elefántcsontpart, Japán
D csoport: Uruguay, Costa Rica, Anglia, Olaszország
E csoport: Svájc, Ecuador, Franciaország, Honduras 
F csoport: Argentína, Bosznia és Hercegovina, Irán, Nigéria
G csoport: Németország, Portugália, Ghána, Amerikai Egyesült Államok
H csoport: Belgium, Algéria, Oroszország, Dél-Korea

A műsorvezető két brazil színész, Rodrigo Hilbert és Fernanda Lima volt, a zenei programban pedig Alexandre Pires, Alcione, Emicida, Vanessa da Mata és Margareth Menezes lépett színpadra, de mindenek előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy nappal ezelőtt elhunyt Nelson Mandeláról.

Ami a 9000 négyzetméteres sátorban megrendezett  esemény további számadatait illeti, a díszletet öt kamion szállította a helyszínre, a világítótestek össztömege pedig 36 tonna. A 193 országban közvetített gálára 4800 akkreditált személyt, köztük 2000 újságírót és a válogatottak szövetségi kapitányait invitálták meg. A 32 érdekelt szakvezetőből csak az uruguayi Oscar Tabarez és a mexikói Miguel Herrera nem volt jelen. A show zökkenőmentes lebonyolításában 2700-an segédkeznek, köztük 200 önkéntes, 300 biztonsági ember és 300 FIFA-alkalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik