Foci

Két főre szűkült a Fradi edzőkérdése

Trond Sollied (trond sollied, )
Trond Sollied (trond sollied, )

A norvég Trond Solliedet látták az Újpest-Fradi (1-0) Magyar Kupa meccsen bőszen jegyzetelni, míg a német Thomas Schaaf válaszára várnak az Üllői úton. A liláknak van edzője, a zöldeknek átmeneti. Nyilván nem véletlenül volt ott a norvég és a németet sem kamuból hozták hírbe.

Nemrég azt írtuk, december 10-ig megnevezik a vasárnap leköszönő Ricardo Moniz utódját a Fradi vezetői és északról jöhet az új edző. Azt is írtuk, érdemes kimenni az Újpest-Fradi (1-0) MK meccsre, mert a nézőtéren egészen biztosan feltűnik majd az új jelölt.

Nos, a csakfoci.hu látni vélte a bőszen jegyzetelő norvég Trond Solliedet. Nyilván nem lett volna ott, ha nem ő lenne az első számú jelölt.

Fotó: AFP

Sollied dolgozott többek között a Rosenborgnál, az FC Brugesnél, a Gentnél (kétszer is visszahívták), a Heerenveennél és az Olympiakosznál is, legutóbb Törökországban volt edző. 2006-ban Európa legjobb szakembereinek listáján a 9. helyre rangsorolták. Csapataival eddig összesen négyszer nyert bajnoki címet.

Alapvetően a Rosenborg legendás edzője, Nils Arne Eggent követi játékfilozófiájával, amely a támadófutballt részesíti előnyben. Ehhez pályafutása alatt többnyire a 4-3-3-es formációt alkalmazta, ahol a stabil négy védő előtt egy klasszikus játékmester mozgatja a csapatot, míg a klasszikus erőcsatárt két támadó szélső segíti. Ilyen szempontból tökéletesen illaszkedne a Fradi Moniz által megkezdett vonalához, akár tovább is tudná vinni azt.

A hollanddal szemben előnye lehet, hogy ő valóban vezető, és nem stábtag, fizioterapeutából, kondicionáló szakemberből előrelépő edző. Sollied, ha nem is komoly, de európai középcsapatoknál szerzett edzői és nemzetközi kupatapasztalatot.

Olyan szempontból kevésbé, hogy hosszú távra nem érdemes vele tervezni, 2 évnél többet sehol sem töltött el, az utóbbi években különösen hányattatott a sora… Hátha Ferencvárosban otthonra lel.

Az nso ugyanakkor tudni véli, hogy a Werder Brement tizennégy szezonon át trenírozó Thomas Schaaf is jelölt a ferencvárosi kispadra. Úgy tudják, a szakember válaszára várnak a magyar klubnál, tehát elsősorban szakvezetőn múlik, rábólint-e az ajánlatra.

Fotó: AFP

Irányítása alatt a Bremen 2004-ben elhódította a Bundesliga salátástálját, háromszor megnyerte a kupát, 2009-ben UEFA-kupadöntőbe jutott. Schaaf a Werdernél együtt dolgozott a volt ferencvárosi középpályással, Lisztes Krisztiánnal is.

A norvég és a német szakember közül utóbbi a nagyobb hal. Más kérdés, hogy a Bundesliga-edzői bérek és a Fradi lehetőségei más-más kávéház… Információnk szerint a Fradi nem szán többet edzői bérre, mint amennyi Ricardo Moniznak volt. Ez nagyjából 300 ezer euró. A Bundesligában az utolsó csapat edzője is 1 millió euró fölötti jövedelemmel rendelkezik.

Ezért gondoljuk, hogy a norvég nem véletlenül volt itt…

Egy biztos, ahogy fentebb írtuk, információnk szerint már a héten lezárul az edzőkeresés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik