Foci

Íme az MLSZ válasza a szurkolói bojkottra!

dvtk-szurkolok(1)(960x640).jpg (dvtk, diósgyőr, szurkolók)
dvtk-szurkolok(1)(960x640).jpg (dvtk, diósgyőr, szurkolók)

A diósgyőri szurkolók bojkottal fenyegetőztek, mert a klub az MLSZ szabályokra hivatkozva begyűjtött tőlük egy-két molinót és zászlót. Levelet is írtak. Most választ kaptak a szövetségtől. Vágatlanul közöljük.

A napokban valótlan állítások jelentek meg az amigeleken.hu szurkolói oldalon. Az oldal szerkesztői ezzel azt a látszatot keltették, mintha az MLSZ szabályai nem lennének egyértelműek a szurkolói megnyilvánulásokkal, zászlókkal, molinókkal kapcsolatban.

A DVTK stadionjában a korábbi fegyelmi büntetés ellenére, a klub kifejezett kérését figyelmen kívül hagyva, egy olyan Nagy-Magyarország zászlót – benne egy rohamsisakban látható katona, felirat: hazádnak rendületlenül – helyeztek ki a szurkolók, amely egy történelmi magyar jelképeket az eredeti jelentéséből kiragadva, a sportszerű szurkolással össze nem egyeztethető értelmezésbe helyezi. A rohamsisakos katona, a harcos megjelenítése a sportszerű szurkolással nem összeegyeztethető. A két motívum egy képen való megjelenítése a tényleges értelmét politikai síkba helyezi.

A valótlanul hivatkozott másik esetben az MLSZ helyszínen eljáró ellenőre az András-keresztre vonatkozó kérdésre azt a felvilágosítást adta, hogy annak megjelenítése semmilyen szabályba nem ütközik.

A tényekhez tartozik továbbá, hogy a molinókkal kapcsolatban a szövetség ellenőre – a szurkolók kifejezett kérésére – a mérkőzés előtt személyesen egyeztetett az egyik, a DVTK mérkőzéseit hosszú ideje látogató vezérszurkolóval. A vezérszurkoló kérdésére jelezte, hogy korábban a klub milyen molinóért és miért kapott büntetést.

A Szövetség álláspontja határozott, világos és egyértelmű!

Az MLSZ határozottan fellép a sportszerű szurkolással össze nem egyeztethető szurkolói magatartással és a megnyilvánulásokkal szemben.

A politikai akciók, a provokáció, a rasszizmus, a gyűlöletre uszítás, másokban félelmet keltő, vagy másokat megbotránkoztató, nem a sportszerű szurkolással, buzdítással összefüggő kifejezési forma semmilyen formában nem tűrhető meg a sportpályákon és a lelátókon. Ennek értelmében az MLSZ tiltja:

– az önkényuralmi rendszerekhez kapcsolódó jelképek használatát, 
– a politikai vélemény megjelenítését, 
– a diszkriminatív, lealacsonyító megnyilvánulások közzétételét, 
– a diszkriminatív kórusok elhangzását,
– az egyes csapatok szimbólumait, jellegzetességeit sértő színben történő megjelenítését,
– a hivatalos és történelmi magyar jelképek diszkriminatív kontextusba helyezett használatát.

A sportrendezvényeken továbbra is tilos bármilyen diszkrimináció fajra, etnikai hovatartozásra, származásra, bőrszínre, nemzetiségre, vallásra, életkorra, nemre, nyelvre, külső megjelenésre, szexuális beállítottságra, vagy politikai nézetre tekintettel, továbbá tilos bármilyen szóbeli, vagy testi zaklatásban való részvétel a fenti, vagy bármely egyéb okból.

Ahogyan azt már korábban is jeleztük: az MLSZ célja az, hogy minden labdarúgó-mérkőzés kizárólag a futballról, sportról szóljon. A klubok nem azért szervezik a mérkőzéseket, hogy a lelátóra érkező nézők politikai, társadalmi üzeneteket fogalmazzanak meg. A szövetség nem kívánja mérlegelni, ki mit, miért írt ki, az alaptétel az, aki egy sporteseményre érkezik, az tisztán sporteseményen vesz részt, ahol semmi más törekvésnek nincs helye.  A határvonal egyértelmű: csak a sporttal, a sport szellemiségével összeegyeztethető megnyilatkozásoknak van helye a stadionokban. Hangsúlyozzuk, hogy az MLSZ nem korlátoz, és nem is kíván korlátozni senkit a véleményalkotásban, álláspontja védelmében vagy népszerűsítésében, de elvárás, hogy az állampolgár, mindezeket a stadionon kívül, a sporteseményt nem érintve gyakorolja. A stadionban, a sport otthonában, sem politikai, sem társadalmi problémák, konfliktusok megjelenítésének nincs helye.

Az MLSZ elvárja, hogy a klubok és a szurkolók együttműködjenek annak érdekében, hogy, egymás érdekeit kölcsönösen figyelembe véve, olyan hangulat uralkodjék a stadionokban, hogy jól érezhesse magát az is, aki szenvedélyesen kívánja buzdítani csapatát, ugyanakkor a kevésbé vehemens vérmérsékletű néző is nyugodt körülmények között szurkolhasson. Ennek elősegítése érdekében az MLSZ a klubokkal közösen, a szurkolók bevonásával rendszeres egyeztetéseket tart. Ez a fórum alkalmas arra, hogy az MLSZ és a klubok vezetői megismerhessék a szurkolókat foglalkoztató problémákat. Ez a konzultáció egyszersmind lehetőséget biztosít arra is, hogy a szurkolói társadalom képviselői konstruktív javaslataikkal  segítsék szeretett  klubjukat és az MLSZ-t egyaránt. A következő ilyen egyeztetésre a bajnoki szünetben kerül sor a klubok vezetői, az MLSZ képviselői és a szurkolók érdekeit képviselő delegáltak között.

Mert a célunk közös: újra telt házas mérkőzésekről és a sportról, a futballról szóljanak a hírek, ne a hangulatkeltő, valótlan állításokról!

Üdvözlettel: MLSZ Kommunikáció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik