Foci

Repülőgép-katasztrófát úszott meg a Manchester United

Rio Ferdinand (rio ferdinand, )
Rio Ferdinand (rio ferdinand, )

Kedden majdnem megismétlődött az 1958-as Manchester United tragédia. Az angol sztárokat szállító gép megszakította a leszállási manővert, mert a kijelölt kifutón egy másik gép ácsorgott.

A Manchester United szerdán a Bayer Leverkusen vendégeként lép pályára BayArenában. A csapat kedden ült a Monarch Airlines A321-es bérelt repülőre és helyi idő szerint 17.30-kor mit sem sejtve készültek a leszálláshoz. Az ablaknál ülők már rég becsatolták magukat és jól látták a földet, amikor a pilóta egyszer csak felrántotta a gépet.

A jelentések szerint a gép már csak 400 méterrel volt a kifutópálya fölött, amikor a légiforgalmi irányító rájött, egy másik repülőgép áll a kölni Konrad Adenauer repülőtér kifutóján. A MU gépe ezt követően 10 percen keresztül kőrözött a légtérben. Mindezt a kölni reptér szóvivője megerősítette szerda reggel – számolt be a Bild.de.

“Félelmetes élmény volt, lassan épülök fel a hepehupás leszállást követően” – twittelte Rio Ferdinand az esetet követően – “Másodpercek lehettek a csattanásig, bátor döntés volt a pilótától”.

Köztudott, a futballtörténelem egyik legnagyobb katasztrófája 55 évvel ezelőtt éppen a Manchester Unitedet sújtotta. A müncheni katasztrófa néven elhíresült esetben a csapat nyolc játékosa vesztette életét.

A müncheni katasztrófa:

A Crvena Zvezda elleni BEK-meccsről hazafelé tartva a MU repülőgépe leszállt Münchenben. Üzemanyagot vettek fel, majd megpróbáltak felszállni. A kifutópálya olyan jeges volt azonban, hogy nem sikerült a felszállás. Az 1958. február 6-ai müncheni légikatasztrófa nyolc játékos (Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor,Liam „Billy” Whelan) és további tizenöt utas életébe került. 21-en élték túl a balesetet.

A gép kétszer is megpróbált felemelkedni, de nem sikerült. Harmadszorra is megpróbált lelassítani a pilóta, de a repülőgép megcsúszott, átszakított egy kerítést és egy használaton kívüli házba csapódott.

A baleset után Harry Gregg kapus eszmélt a leggyorsabban és félvén, hogy a roncs felrobbanhat, biztonságos helyre vitte Bobby Charltont és Dennis Violletet. A fent említett nyolc játékos közül hét a helyszínen, Edwards pedig néhány nappal később a kórházban vesztette életét. Több túlélő nem térhetett vissza a pályára, mivel súlyos sérüléseket szereztek.

Az orvosok Matt Busby edző túlélésére szinte semmi esélyt nem adtak, a mester azonban csodával határos módon felépült és körülbelül két hónap után folytatta munkáját – olvasható a wikipedián.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik