Foci

Decembertől sprayvel szaladgálnak a sporik

Játékvezető spray (játékvezető spray)
Játékvezető spray (játékvezető spray)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az úgynevezett szabadrúgás-spray használata mellett döntött a decemberi, marokkói klubvilágbajnokságon.

A FIFA szabályalkotó testülete (IFAB) tavaly márciusban járult hozzá az újítás FIFA eseményen történő teszteléséhez, amit a a júliusi, törökországi U20-as, az egyesült arab emírségekbeli U17-es vb-n. A sporik így is úgy is fújtak, ha kellett…

De mit is? A játékvezető a spray segítségével a szabadrúgásoknál megjelölheti a labda és attól 9,15 méter távolságra a védekező csapat sorfalának helyét is. A vonal egy perc elteltével láthatatlanná válik.


A spray használatát először 2011-ben a Copa América küzdelmeiben tesztelték
Fotó: AFP

A FIFA úgy látszik elégedett volt az alsóbb korosztályokban végzett éles tesztekkel, mert a mostani döntésével hivatalos FIFA eseményen a felnőttek között is beveti a december 11-én kezdődő klub-világbajnokságon.

Amúgy a spray használatában az amerikaiak számítanak úttörőnek. 2011-ben vezették be a Copa América meccseken, később az észak-amerikai profi bajnokságban is használták.

A klub-vb december 11-én kezdődik Marokkóban, a finálét december 21-én rendezik Marrákesben. Ha ott sem okoz fennakadást, meglehet a brazíliai világbajnokságon is viszontláthatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik