Foci

Hullanak a fejek a vb-selejtezők után

Össztűz zúdult Victor Piturcára, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányára. Távozik posztjáról Sinisa Mihajlovic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, míg Didier Deschampsszal hosszabbítanak a franciák.

Mi magyarok már átéltük azt, amit a nemzeti válogatottak nagy részénél még éppen most, vagy csak az elkövetkezőkben zajlik. Egervári Sándor ugyanis megelőzve mindenkit már a 3-0-as bukaresti, majd a 8-1-es hollandiai “kudarchétvége” után lemondott.

Köszönhetően nekünk csoportellenfeleink közül a román válogatott volt érdekelt a pótselejtezőkben, de ők sem jártak sikerrel, a görögök simán verték őket (összesítésben 4-2), nem jutottak ki a 2014-es brazíliai világbajnokságra.


Victor Piturca nem mond le, inkább megvárja, amíg kirúgják
Fotó: MTI

A kedd esti bukaresti mérkőzésen már az első félidő végén, 1-0-s görög vezetésnél hangos skandálással követelte a közönség a kapitány lemondását. A román sportsajtó nagy teret szentelt Adrian Mutu román sztárfocista bírálatainak. A francia Ajaccio csatára – akit a kapitány nem hívott be a válogatottba – a Digi sport csatornán azt mondta, hogy Piturca módszerei elavultak, a szövetségi kapitány “az 50-es évek szintjén rekedt” a felkészítésben.

Micsoda párhuzam a magyar eseményekkel… “Most túlságosan haragos és elkeseredett vagyok ahhoz, hogy a lemondásra gondolhassak. Megyünk tovább előre” – idézte a szövetségi kapitányt a Gazeta Sporturilor napilap. Úgy látszik, a román kapitány hasonlóan gondolkodik, mint a magyar U21-es kapitány Róth Antal, megvárja, amíg felmondanak neki…

Szerbiában már felszabadult egy kispad. Ők sem lesznek ott Brazíliában, így Sinisa Mihajlovic, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya már állást is keresett magának. Úgy tűnik, magyar kollégáival ellentétben iránta van kereslet a fejlett futballgazdaságban, mivel keddi bejelentése szerint az olasz élvonalban szereplő Sampdoria vezetőedzője lesz. Az olasz klub kispadja múlt kedden üresedett meg, miután a klub vezetői menesztették posztjáról Delio Rossit.

Didier Deschhamps beleőszült a kedd estébe
Fotó:AFP

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya viszont a “pokol tornácán egyensúlyozott, majd a menyország felé esett”. A franciák kedden Európából utolsóként jutottak ki a jövő évi vb-re, miután az Ukrajnában összeszedett kétgólos hátrányukat ledolgozva a visszavágón 3-0-ra nyertek Párizsban.

“Didier a teljes bizalmamat élvezi és 2016-ig folytatja a munkát” – jelentette be Noe:l Le Grae:t FFF-elnök a találkozó után. A francia sajtó szerint a játékosként világ- és Európa-bajnok, 45 éves szakember – aki tavaly Laurent Blanc-t váltotta a nemzeti csapatnál.

Egyszer fent, aztán lent. Ilyen az edzői sors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik