Foci

Zárul a vb-pótselejtező: senki nem adja fel

Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )
Cristiano Ronaldo (cristiano ronaldo, )

A Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic fémjelezte portugál-svéd párharc nyílt, a Franck Ribéry vezette francia válogatott ugyanakkor rendkívül nehéz helyzetből várhatja az Ukrajna elleni visszavágót a 2014-es, brazíliai világbajnokság európai pótselejtezőinek keddi, mindent eldöntő játéknapján.

A francia csapat Kijevben meglepően hatástalanul futballozott és igazán helyzetet sem tudott kialakítani a nagyon szervezetten védekező és kiválóan kontrázó hazaiakkal szemben, s a 2-0-s ukrán siker után már bravúrnak számítana, ha kijutna a vb-re.

Az ukrán csapat koncentráltan, csúcsformában játszott, mi pedig úgy, mintha ez csak egy találkozó lett volna a sok közül. Kaptunk is egy óriási pofont” – értékelte az “odavágót” Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya.

A játékosként világ- és Európa-bajnok szakember a párizsi meccsen kiállítás miatt nem számíthat az Arsenal középhátvédjére, Laurent Koscielnyre. Ő azonban pénteki teljesítményéből kiindulva sokkal kevésbé fog hiányozni csapatának, mint amennyire az ukrán válogatottnak belső védője, az első meccsen nagyszerűen futballozó Oleksandr Kucher, akit a rendes játékidő vége előtt pár másodperccel küldtek le a pályáról.

Biztos vagyok benne, hogy harcosukat egy másik harcossal pótolják majd” – mondta az ukrán hiányzóról Olivier Giroud, a franciák és az Arsenal csatára, aki azt ígérte szurkolóiknak, hogy kedden készek lesznek meghalni a pályán, ha az kell a sikerhez.

Nehéz helyzetben vannak a franciák
Fotó:AFP

A franciák nehéz helyzetét jól érzékelteti, hogy pótselejtezőben még soha egyetlen csapatnak sem sikerült 0-2-es hátrányból fordítania.

Az előzetesen leginkább várt portugál-svéd párharc második találkozója 1-0-s portugál előnyről indul majd Solnában, ahol a hazaiaknak, azon túl, hogy gólt kell szerezniük, még a péntekinél is jobban kell majd védekezniük, ugyanis Cristiano Ronaldóék egyetlen találatára hárommal kellene felelniük a továbbjutáshoz. Kérdés, hogy a lisszaboni mérkőzésen szinte észrevehetetlen Zlatan Ibrahimovic milyen teljesítményt nyújt majd a visszavágón.

Érdekesség, hogy svédek a selejtezők során igazán nagy csapat ellen nem tudtak olyan eredményt elérni saját közönségük előtt, amely most a továbbjutást eredményezné. Akkor a németektől kikaptak, Írország ellen döntetleneztek, Ausztria ellen pedig 2-1-re nyertek. Ez utóbbi eredmény is jó lenne a luzitánoknak, hiszen idegenben lőtt góllal ők jutnának ki a világbajnokságra.

A visszavágón sokkal jobban kell megjátszanunk a labdát, amelyet pénteken túl sokszor íveltük fel a csatárainkhoz úgy, hogy játékosaim nem értek fel a támadásokhoz, s nem tudtak segíteni elöl” – mondta Erik Hamren svéd szakvezető, megfogalmazva elvárásait.

Vajon lesz okuk az örömre Ibráéknak?
Fotó:AFP

A magyarok selejtezőcsoportjában második helyen végzett román válogatott is nagyon nehéz helyzetben van, Görögországban ugyanis 3-1-es vereséget szenvedett pénteken. Victor Piturca csapatának kisebb bravúrra lesz szüksége, hiszen a hellének köztudottan remekül védekeznek, nagy sikereiket is ezzel a stílussal érték el. A románoknak azért nem árt majd a védekezésre is figyelniük, ugyanis minden bizonnyal ott lesz a kezdőben az első meccsen kettőt vágó Kostas Mitroglou.

A negyedik párharcban a horvátok 0-0-s első meccs után fogadják majd az izlandi csapatot. A vendégek nem számíthatnak az első meccsen kiállított Skulasonra. Az „odavágon” hiába játszottak 40 percet emberelőnyben Niko Kovac fiai, előnyt is sem tudtak kicsikarni. Izlandon játékban semmivel sem voltak jobbak Luka Modricék, talán a fantasztikus hangulatot teremtő szurkolóikban bízhatnak.

Afrikában kedden két újabb válogatott váltja meg a brazíliai repülőjegyét. Ghána szereplése szinte biztos, hiszen a 6-1-es hazai győzelmük után már csak formalitásnak tűnik az Egyiptom elleni visszavágó.

Ellenben nagy meccsre van kilátás az Algéria-Burkina Faso találkozón. Az első meccsen hiába lőttek három gólt a burkinaiak, Algéria két góllal válaszolt. Igaz hátrányból, de mégis jó előjelekkel várhatják a visszavágót a hazaiak.

A világbajnoki pótselejtezők visszavágói

Európa:
Románia-Görögország, Bukarest 20.00
Horvátország-Izland, Zágráb 20.15
Svédország-Portugália, Solna 20.45
Franciaország-Ukrajna, Párizs 21.00

Afrika:
Egyiptom-Ghána, Kairo 17.00
Algéria-Burkina Faso, Blida 19.15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik