Foci

Sztrájkra készülnek a franciák

Zlatan Ibrahimovic (zlatan ibrahimovic, )
Zlatan Ibrahimovic (zlatan ibrahimovic, )

Az egy héttel ezelőtti bejelentést megerősítve biztosan sztrájkba lépnek november utolsó hétvégéjén a francia labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának klubjai, tiltakozásul a kiemelt jövedelmek tervezett 75 százalékos adóterhe ellen

Egy márciusi döntés értelmében nem az érintett munkavállalók, hanem az őket foglalkoztató cégek fogják befizetni az államkasszába két éven át az egymillió eurónál többet kereső alkalmazottak után az egymillió feletti részre vonatkozó 75 százalékos adót.

Francois Hollande köztársasági elnök csütörtökön az Élysée Palotában fogadta a profi ligák és néhány klub vezetőit, és a találkozón leszögezte, hogy kitart elképzelése mellett.


A klubok a magas adó miatt tüntetnek
Fotó: DPPI

Válaszul Jean-Pierre Louvel, a francia profi klubok uniójának (UCPF) elnöke bejelentette: biztosan megtartják a futballsztrájkot, amire 1972 óta nem akadt példa az országban. Ahogy korábban fogalmazott, az adó “igazságtalan” és “foglalkoztatás-ellenes”, ráadásul visszamenőleges hatása is van, ezért elfogadhatatlan.

A futballklubok irányítói attól tartanak, hogy Franciaország el fogja veszíteni a legjobb játékosait, a klubok versenyképessége zuhanni fog Európában, és az állam is elveszti a legjobb adófizetőit.

Becslések szerint 14 klubot és mintegy 120 játékost érintene az új adókötelezettség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik