Foci

„Szalai saját magáról állított ki bizonyítványt”

Szalai Ádám (szalai ádám, schalke 04, )
Szalai Ádám (szalai ádám, schalke 04, )

Mészöly Kálmán nem érti, hogy a magyar válogatott labdarúgó a kifakadása után hogyan léphetett pályára Andorra ellen. A Szőke Szikla szerint magyar szövetségi kapitányt kell kinevezni.

A magyar labdarúgó-válogatott – ne szépítsük – elszúrta a 2014-es világbajnoki selejtezősorozat végét, így csak az európai D csoport harmadik helyén végzett és lecsúszott a pótselejtezőről. Az utolsó előtti mérkőzés különösen csúnyára sikerült: Amszterdamban 8-1-es, történelmi vereségbe szaladtunk bele a házigazda hollandok ellen.

A találkozó után egyből beadta lemondását Egervári Sándor szövetségi kapitány, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pedig elfogadta azt. Ezt követően a válogatott csatára, Szalai Ádám fogalmazott meg éles kritikát a magyar labdarúgó társadalommal szemben és maga Csányi Sándor, az MLSZ-elnöke is sok mindenben egyetértett a Schalke támadójával.


Mészöly Kálmán nem rejtette véka alá a véleményét
Fotó: MTI

Utoljára Mészöly Kálmán, a Vasas ikonja, korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó kért szót. A Szőke Szikla vasárnap Újszentivánon járt egy műfüves sportpálya átadó ünnepségén, ebből az alkalomból nyilatkozott a szegedma.hu-nak.

„Ami a magyar labdarúgó-válogatottal történt Bukarestben, majd Amszterdamban, valóban nem könnyen felejthető. Sem a játékosoknak, sem senkinek, aki bármilyen formában foglalkozik a honi futballal” – mondta Mészöly, akinek Szalai kifakadásáról is megvan a véleménye:

„Szalai Ádám azzal, amit kifejtett, saját magáról állított ki egy bizonyítványt. Hogy őszinte legyek, nem is értem, hogyan játszhatott közvetlenül a nyilatkozata után válogatott mérkőzést. Ettől függetlenül nem szeretném értékelni az általa elmondottakat. Elég sok pozitív történést megéltem már a fociban, akárcsak rossz periódusokat, és annak idején, a marseille-i vereség (1-4 a Csehszlovákia elleni világbajnoki pótselejtezőn 1969. december 3-án. A magyar csapat ezzel az eredménnyel története során először maradt le a labdarúgás legnagyobb válogatott tornájáról – a szerk.) után én is beláttam és kimondtam, hogy lejárt az időnk. Jó az, ha valaki őszinte, kell, hogy legyen az embernek véleménye, de mindig magából induljon ki. Az egymásra való mutogatást el kell felejteni, egymással összefogva, közös munkával kell tevékenykedni a magyar futballért. A negatívumokat félre kell tenni, csak bizakodva tekintsünk a jövőbe. Én ezt tudom csak ajánlani. Nem vagyok már fiatal ebben a tekintetben, megvan a tapasztalatom, és azt mondom, hogy a sárdobálás soha nem vezetett még semmire.”

“Szalai saját magáról állított ki bizonyítványt” – mondta Mészöly.
Fotó: MTI

Mészöly azzal folytatta, hogy jelenleg nincs olyan szintű magyar labdarúgó, aki „istenként megmondhatná a véleményét”, mivel egytől-egyig szürke eminenciások. Megjegyezte, az kell, hogy támogassák a fiatalokat és mivel adott a friss példa, azaz egy újabb Csongrád megyei pályaátadó, így látja a pozitív jeleket is.

Úgy véli, meglesznek majd a szükséges értékelések, utána jöhet az összefogás és a közös munka – lehetőleg magyar szövetségi kapitánnyal.

„Az én elképzeléseim szerint kizárólag magyar lehet a szövetségi kapitány! Akadnak felkészült szakembereink, nem kellene megint nagy pénzekért külföldi edzőt idehozni. Milyen okból kifolyólag egyáltalán? Kinek van olyan eredménye, amiért érdemes lenne? Magyarországon egy magyar edzőnek kell elmondania a válogatott játékosainak, hogy mit kell csinálni a pályán.”

Ezzel kapcsolatban homlokegyenest más véleményen van Huszti Szabolcs, a Hannover szélsője, aki 2010-ben mondta le a válogatottságot, de azóta is többen a nemzeti tizenegyben szeretnék látni. Huszti amondó, szerinte mindenképpen külföldi kapitányt kellene kinevezni, aki megkapja a kellő támogatást az MLSZ-től. A saját helyzetéről annyit mondott: már nem benne kellene gondolkodni, mert már 30 esztendős.

Az biztos, hogy a kérdés megválaszolására még várnunk kell, ugyanis az MLSZ lemondta a válogatott idei meccseit, így most egy darabig nem látjuk pályán a nemzeti tizenegyet. A szervezet azzal indokolta döntését, hogy inkább kapitánykeresésre fekteti a hangsúlyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik