Foci

Válogatott: innen nézve kudarc, onnan nézve siker

magyar labdarúgó válogatott (magyar labdarúgó válogatott, )
magyar labdarúgó válogatott (magyar labdarúgó válogatott, )

A Sport24 majd 10 ezer szavazójának 69 százaléka véli úgy, hogy nem volt sikeres a magyar labdarúgó-válogatott szereplése, az elért harmadik hely a csoportban.

“A történtek ismeretében sikeresnek ítéli-e a magyar labdarúgó-válogatott csoport 3. helyét?” – kérdeztük olvasóinktól a szerdai durvára sikeredett MLSZ sajtótájékoztatót követően. Nos, csütörtök reggelig 9706 szavazat érkezett, így a majd 10 ezres mintavételt nyugodtan tekinthetjük reprezentatívnak is akár.

A szavazók érzései elég egyértelműek a világbajnoki selejtezők “D” jelű csoportjának harmadik helyén végző labdarúgó-válogatottal kapcsolatban. 6674-en, azaz 69 százalékuk gondolja úgy, hogy “nem”, azaz kudarc a végeredmény. 1527-en, így 16 százalék véli úgy, hogy “elmegy”.

1505 fő, a szavazók 15 százaléka mondja azt, amit a 2012 őszén a sorozat indulásakor realitásként fogalmaztak meg a szakértők: bizony a török és a román futballgazdaság nagyobb, erősebb, jobb csapatokban, bajnokságokban játszanak az éljátékosaik, a válogatott is előrébb tart a magyarnál, ergo a realitás a 4. hely, a harmadik már siker, a pótselejtező maga a csoda.

A tények mentén haladva kijelenthető, az 1986 óta megrendezett 14 selejtezősorozat (7 Eb, 7 vb) egyikéről sem jutott tovább a magyar válogatott. Egy hónap alatt visszaestünk 13 helyet a világranglistán, a 43. helyre. Ugyanakkor a nihilben valamiféle felefelé mutató görbeként értelmezhető az, hogy éppen 2010 óta fordult elő először az, hogy egymást követő három alkalommal is 50 százalék fölött teljesített a válogatott. (2010 vb: 30/16 pont, 2012 Eb: 30/19, 2014 vb: 30/17).

 

 

 

Húsz éve először fordult elő az is, hogy egymást követő két alkalommal sikerült harmadik helyen végeznie a válogatottnak és az is régen volt már, hogy egy nálunk erősebbnek vélt nemzettől – török – vettünk el négy pontot.

Magunk azt mondjuk, maradjunk tárgyilagosak. A harmadik hely realitás jelenleg – és ez biza sikernek tekinthető. Ugyanakkor aki végig követte a sorozatot és látta a törökök elleni sikert és a szeptemberi, októberi silány teljesítményt okkal érzi úgy, sikertelen volt ez a 10 meccs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik