Foci

“Puskásék óta Porschékat várunk a Skoda-futószalagról”

magyar-labdarugo-valogatott-edzese(1)(210x140)(1).jpg (labdarúgó válogatott, )
magyar-labdarugo-valogatott-edzese(1)(210x140)(1).jpg (labdarúgó válogatott, )

A magyar labdarúgó válogatott kapusedzője egyetért Szalaival, kárhoztatja az utánpótlás-képzést, szerinte megvalósíthatatlan csodát vártak Egerváritól és a csapattól.

A múlt pénteki hollandok elleni vereség óta állandó téma, hogy hogyan jutott a magyar foci idáig, a kérdésre adott válaszok közül sportberkekben Szalai Ádámé váltotta ki a legtöbb vitát. Mondandójával egyetért Andrusch József is, az időzítéssel viszont nem – árulta el a DigiSport Reggeli Start című műsorában a nemzeti csapat kapusedzője.

Puskásék óta azt várjuk, hogy egy Skoda-futószalagról a végén Porsche sportautók jöjjenek le” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint ez az utánpótlás-képzés egyelőre csak középkategóriás termékeket állít elő. Bár abban igazat ad a szerdán sokakat kiosztó Csányi Sándor MLSZ-elnöknek , hogy voltak erőfeszítések és történtek már jó lépések.

Túl sokat vártunk?

Egervári Sanyi sose mondta azt, hogy ki fogunk jutni a világbajnokságra – emlékeztetett, ő azt mondta, hogy az edző és stábja a következő Európa-bajnokságra vállalta volna a kijutást. (A Sport24 olvasói egyébként egyértelműen kudarcként értékelték a harmadik helyezést a vb-selejtezőn)

A válogatott idei őszi gyenge teljesítménye – ami miatt 13 helyet estünk vissza a FIFA ranglistáján – mögött szerint az áll, hogy azok a húzóemberek akik korábban erős csapatokban, erős bajnokságokban szerepeltek (Juhász Roland, Rudolf Gergely, Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs, Hajnal Tamás) most a “másodvonalban” játszanak. “Ma már a bajnokságok készítik fel a válogatottra a játékosokat. Mi kénytelenek voltunk inkább a közösség erejében hinni” – mondta Andrusch. Szerinte, ha a másodosztályban játszanak a válogatott tagjai, akkor nem tudnak felkészülni arra, hogy szupersztárok ellen lépnek pályára.

Nem mindegy, hogy honnan jönnek
Fotó:MTI

Szalai már régen elmondta véleményét a magyar futball állapotáról Egervárinak, a válogatott volt szövetségi kapitányának, ettől függetlenül tudtak egymással együtt dolgozni. A Schalke 04 játékosa azzal a tudattal érkezett minden egyes alkalommal a keretbe, hogy az a realitás, amit elmondott. Egervári dolga pedig az volt, hogy ezt megpróbálja elfeledtetni a srácokkal, hogy összehozza a csodát – fogalmazott a kapusedző.

Mi volt más 29 éve?

Akkor olyan legendás játékosok ellen léptek pályára a magyarok mint Van Basten, Rijkaard, vagy éppen Gullit. A magyar kaput az ötszörös válogatott Andrusch védte mikor a magyarok legyőzték Hollandia csapatát. Szerinte a két magyar csapat között egyáltalán nem volt lényegében a különbség tudásszintben és mentális téren sem.

Az óriási különbség ellenben abban van, hogy az akkori csapatunk egy olyan játékrendszerben futballozott, amellyel meglepte egész Európát” – elemezgette Andrusch Mezey György együttesét, melynek középpályás letámadása és labdaszerzése bénítólag hatott az ellenfelekre. A hollandok úgy nyilatkoztak a mérkőzés után, hogy úgy érezték, hogy a magyarok tizenketten vannak a pályán – magyarázta.

Mindehhez hozzátette, hogy azóta megfordult a világ, a magyar foci lemaradt, már a hollandok és a velük egy szinten játszó csapatokra jellemző ez a totális futball. “Egervári Sándortól és stábjától nem várható el, hogy a másodosztályú orosz és német kluboktól néhány napra megkapott focistákat megfelelően felkészítse a topcsapatok szintjére. Ez nem megvalósítható” – jegyezte meg a kapusedző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik