Foci

Közjáték, majd összhang a rasszizmus elleni MLSZ-konferencián

mlsz konferencia (mlsz konferencia, rasszizmus)
mlsz konferencia (mlsz konferencia, rasszizmus)

Nem kezdődött jól, aztán végül a résztvevők szerint hasznos tapasztalatokkal zárult a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Mahatma Gandhi Alapítvány és a Szubjektív Értékek Alapítvány csütörtöki konferenciája.

A gyűlölet nem pálya címmel tartották meg a konferenciát a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében. Az MLSZ egy ideje már hangot ad annak, hogy a rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a stadionban, már kérdés, hogy egyesek szerint ezek az intézkedések inkább verbális közleményekben öltenek testet, az igazi büntetések elmaradnak. Éppen a fenti címen indult el májusban egy kampány, amely során videókat is készítettek, azok a bajnoki meccsek előtt láthatóak az arra alkalmas stadionokban.

A csütörtöki tanácskozás szervesen illeszkedik a hat európai nagyvárosban szintén zajló konferenciák sorába. Október 15. és 29. között ugyanis a rasszizmus elleni harcra hívja fel a figyelmet a FARE nevű szervezet. A Football Against Racism in Europe nevű társaság vezetője, Piara Power is jelen volt a budapesti konferencián.


Konferencia a Puskás-stadionban
Fotó: Sport24

Azon a tanácskozáson, amely meglehetősen kínosan kezdődött. Miután Borbély Zoltán moderátor (az MLSZ jogi és sajtóbizottságának vezetője) a délelőtti menetrendet ismertette, felállt a hallgatóságban helyet foglaló Mezei István, és hangosan nem tetszésének adott hangot. Mezei a magyar cigányválogatott alapítójaként sérelmezte, hogy a cigánykérdés, mint téma nem került a napirendbe, miközben a roma emberek, köztük ő maga is nap mint nap ki van téve a megaláztatásoknak, a stadionokban pedig rendszeres a cigányozás. Ingerülten ki is rohant a teremből, George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa hívta vissza. Borbély ezután felajánlotta Mezei Istvánnak, hogy a nap folyamán szót kaphat.

Bizony, valóban furcsa, hogy egy rasszizmus elleni konferencián nem kap helyet a programban egy olyan előadás, amely a cigánysággal foglalkozik, miközben a rasszizmus és a cigánykérdés közé hazánkban kis túlzással egyenlőségjelet is tehetnénk. Piara Power, a FARE ügyvezetője is hibának tartotta a probléma elhagyását – miközben még egyszer hangsúlyozzuk, valójában az egész konferencia alatt erről (is) volt szó, tudat alatt.

Előadást tartott többek között Török Zsuzsanna, a Páva utcai Holocaust Emlékmúzeum munkatársa, dr. Szilágyi György, az MLSZ tiszteletbeli elnöke, Hős Sándor, a bicskei menekülteket befogadó tábor munkatársa és a gambiai születésű Dr. Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke, aki több éve dolgozik Magyarországon a rasszizmus megszüntetése ellen (is), az MLSZ ksiebbségi bizottságának tagja.

A jelenlévők egyetértettek, hogy a rasszizmus társadalmi probléma, amit nem lehet a stadionokban kezelni, megoldani, de törekedni kell arra, hogy ott lehetőleg ne jelenjen meg. Piara Power szerint nem véletlen, hogy a probléma Kelet-Európában erős, sokszor a gazdasági és egzisztenciális okokra vezethető vissza. Ugyanakkor erős intolerancia jelentkezik Olaszországban, Finnországban, Franciaországban is. Elmondta, jogi háttér után születnek meg a klubokat, nemzeti válogatottakat elmarasztaló ítéletek, nincsen semmiféle háttérhatalom, amely válogatna.

Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója ismertette a Fradi által elkezdett kampánysorozat elemeit, és a közelmúltban elkövetett szurkolói cselekedetek után hozott kitiltásokat is eredménynek tartja. Az épülő Fradi-stadionban már nem lesznek kerítések a gyep és a lelátó között, így addigra jó lenne egy nagyobb lépést tenni a probléma megoldásában.
Borbély Zoltán egyébként a Ferencvárossal kapcsolatban megemlítette: a zöld-fehér csapat volt az egyetlen klub, amely 1944-ben tiltakozott az MTK kizárása ellen, amikor „zsidótlanítani” szerették volna az első osztályú bajnokságot.


Végül Hemingway és Mezei is szenvedélyes hangú beszédet mondott
Fotó: Sport24

A legtöbben talán George F. Hemingway felszólalását vártuk, joggal. Talán a Bozsik-stadionban történtek a leghatározottabb lépések az antiszemita és rasszista hangok visszaszorítása érdekében – már szektorokat is zárt be a klubelnök.

Hemingway szerint sokan csak beszélnek, de nem tesznek semmit a probléma feloldásáért. Úgy gondolja, Magyarországon ma a legnagyobb társadalmi probléma a cigányok elleni diszkrimináció. Szerinte hazánkban nincs annyi meleg, annyi zsidó, mint amennyi cigány (ezzel is vitatkoznánk). Könnyű célpont a roma közösség, mert mindig jó valakire fogni a személyes problémákat.

Hemingway szerint lehet ünnepeltetni magunkat, díjakat átvenni, de a helyzet az: nem mindegyik magyar klub tesz igazi lépéseket a rasszizmus visszaszorítása érdekében. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni a klubelnök szerint. „Fel kell vállalni, hogy utálni fognak minket. Nem az UEFA vagy a FIFA miatt kell megtisztítani a pályákat, hanem magunk miatt és azért, mert ez a helyes. Belső indíttatásból kell az intézkedéseket meghozni, ennek semmi köze az UEFA-hoz vagy a FIFA-hoz. Akkor tudjuk megtölteni a stadionokat, ha tisztességesek leszünk” – mondta a Honvéd tulajdonosa.

Szót kapott előtte tehát Mezei István, a cigányválogatott alapítója, aki röviden szólt a csapat nemzetközi sikereiről is, és reményét fejezte ki, hogy a cigányprobléma a jövőben enyhülni fog. Később felajánlotta Orosz Pálnak egy jótékonysági Fradi-Cigányválogatott meccs megrendezésének lehetőségét.

Videó – az MLSZ kampányfilmjei:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik