mlsz konferencia (mlsz konferencia, rasszizmus)
Foci sport

Közjáték, majd összhang a rasszizmus elleni MLSZ-konferencián

Nem kezdődött jól, aztán végül a résztvevők szerint hasznos tapasztalatokkal zárult a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Mahatma Gandhi Alapítvány és a Szubjektív Értékek Alapítvány csütörtöki konferenciája.

A gyűlölet nem pálya címmel tartották meg a konferenciát a Puskás Ferenc Stadion Iharos-termében. Az MLSZ egy ideje már hangot ad annak, hogy a rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a stadionban, már kérdés, hogy egyesek szerint ezek az intézkedések inkább verbális közleményekben öltenek testet, az igazi büntetések elmaradnak. Éppen a fenti címen indult el májusban egy kampány, amely során videókat is készítettek, azok a bajnoki meccsek előtt láthatóak az arra alkalmas stadionokban.

A csütörtöki tanácskozás szervesen illeszkedik a hat európai nagyvárosban szintén zajló konferenciák sorába. Október 15. és 29. között ugyanis a rasszizmus elleni harcra hívja fel a figyelmet a FARE nevű szervezet. A Football Against Racism in Europe nevű társaság vezetője, Piara Power is jelen volt a budapesti konferencián.


Konferencia a Puskás-stadionban
Fotó: Sport24

Azon a tanácskozáson, amely meglehetősen kínosan kezdődött. Miután Borbély Zoltán moderátor (az MLSZ jogi és sajtóbizottságának vezetője) a délelőtti menetrendet ismertette, felállt a hallgatóságban helyet foglaló Mezei István, és hangosan nem tetszésének adott hangot. Mezei a magyar cigányválogatott alapítójaként sérelmezte, hogy a cigánykérdés, mint téma nem került a napirendbe, miközben a roma emberek, köztük ő maga is nap mint nap ki van téve a megaláztatásoknak, a stadionokban pedig rendszeres a cigányozás. Ingerülten ki is rohant a teremből, George F. Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa hívta vissza. Borbély ezután felajánlotta Mezei Istvánnak, hogy a nap folyamán szót kaphat.

Bizony, valóban furcsa, hogy egy rasszizmus elleni konferencián nem kap helyet a programban egy olyan előadás, amely a cigánysággal foglalkozik, miközben a rasszizmus és a cigánykérdés közé hazánkban kis túlzással egyenlőségjelet is tehetnénk. Piara Power, a FARE ügyvezetője is hibának tartotta a probléma elhagyását – miközben még egyszer hangsúlyozzuk, valójában az egész konferencia alatt erről (is) volt szó, tudat alatt.

Előadást tartott többek között Török Zsuzsanna, a Páva utcai Holocaust Emlékmúzeum munkatársa, dr. Szilágyi György, az MLSZ tiszteletbeli elnöke, Hős Sándor, a bicskei menekülteket befogadó tábor munkatársa és a gambiai születésű Dr. Gibril Deen, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Szervezet elnöke, aki több éve dolgozik Magyarországon a rasszizmus megszüntetése ellen (is), az MLSZ ksiebbségi bizottságának tagja.

A jelenlévők egyetértettek, hogy a rasszizmus társadalmi probléma, amit nem lehet a stadionokban kezelni, megoldani, de törekedni kell arra, hogy ott lehetőleg ne jelenjen meg. Piara Power szerint nem véletlen, hogy a probléma Kelet-Európában erős, sokszor a gazdasági és egzisztenciális okokra vezethető vissza. Ugyanakkor erős intolerancia jelentkezik Olaszországban, Finnországban, Franciaországban is. Elmondta, jogi háttér után születnek meg a klubokat, nemzeti válogatottakat elmarasztaló ítéletek, nincsen semmiféle háttérhatalom, amely válogatna.

Orosz Pál, a Ferencváros vezérigazgatója ismertette a Fradi által elkezdett kampánysorozat elemeit, és a közelmúltban elkövetett szurkolói cselekedetek után hozott kitiltásokat is eredménynek tartja. Az épülő Fradi-stadionban már nem lesznek kerítések a gyep és a lelátó között, így addigra jó lenne egy nagyobb lépést tenni a probléma megoldásában.
Borbély Zoltán egyébként a Ferencvárossal kapcsolatban megemlítette: a zöld-fehér csapat volt az egyetlen klub, amely 1944-ben tiltakozott az MTK kizárása ellen, amikor „zsidótlanítani” szerették volna az első osztályú bajnokságot.


Végül Hemingway és Mezei is szenvedélyes hangú beszédet mondott
Fotó: Sport24

A legtöbben talán George F. Hemingway felszólalását vártuk, joggal. Talán a Bozsik-stadionban történtek a leghatározottabb lépések az antiszemita és rasszista hangok visszaszorítása érdekében – már szektorokat is zárt be a klubelnök.

Hemingway szerint sokan csak beszélnek, de nem tesznek semmit a probléma feloldásáért. Úgy gondolja, Magyarországon ma a legnagyobb társadalmi probléma a cigányok elleni diszkrimináció. Szerinte hazánkban nincs annyi meleg, annyi zsidó, mint amennyi cigány (ezzel is vitatkoznánk). Könnyű célpont a roma közösség, mert mindig jó valakire fogni a személyes problémákat.

Hemingway szerint lehet ünnepeltetni magunkat, díjakat átvenni, de a helyzet az: nem mindegyik magyar klub tesz igazi lépéseket a rasszizmus visszaszorítása érdekében. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni a klubelnök szerint. „Fel kell vállalni, hogy utálni fognak minket. Nem az UEFA vagy a FIFA miatt kell megtisztítani a pályákat, hanem magunk miatt és azért, mert ez a helyes. Belső indíttatásból kell az intézkedéseket meghozni, ennek semmi köze az UEFA-hoz vagy a FIFA-hoz. Akkor tudjuk megtölteni a stadionokat, ha tisztességesek leszünk” – mondta a Honvéd tulajdonosa.

Szót kapott előtte tehát Mezei István, a cigányválogatott alapítója, aki röviden szólt a csapat nemzetközi sikereiről is, és reményét fejezte ki, hogy a cigányprobléma a jövőben enyhülni fog. Később felajánlotta Orosz Pálnak egy jótékonysági Fradi-Cigányválogatott meccs megrendezésének lehetőségét.

Videó – az MLSZ kampányfilmjei:

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.