Foci

Puskás-heteket rendez a Real Madrid

puskás hetek (puskás hetek, puskás ferenc, real madrid)
puskás hetek (puskás hetek, puskás ferenc, real madrid)

A királyi gárda a leghíresebb magyarra emlékezik október végétől november végéig. Szimbolikus dátumok, bronz mellszobor, kiállítás a Bernabeuban. Puskás Ferenc emlékének adózik a Real Madrid Alapítvány és a felcsúti akadémia.


Hétfőn jelentették be az ünnepségsorozatot
Fotók: Dobos Sándor/Sport24

A Real Madrid nemzetközi igazgatója, Emilio Butragueno hivatalosan hétfőn délben jelentette be egy budai, Puskásról elnevezett étteremben, hogy a klub alapítványa emlékhónapot szentel Öcsi tiszteletére. Puskás-hetek, Puskás Homage – ez az elnevezése az eseménynek, amely szimbolikus dátummal indul, és úgy is végződik.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön este, a jelenkor Real Madridja és a Juventus csap össze a Bajnokok Ligája harmadik körében, ez kiváló alkalomnak bizonyul az emlékhónap elindítására. A Santiago Bernabeu Stadionban másnap lesz a hivatalos megnyitó, a díszpáholy fogadótermében, azon az estén gyűlnek össze a Real legendás játékosai, vezetői és Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony, valamint a spanyol sportélet jeles alakjai, és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviselői.

Konferenciát is rendeznek a legismertebb magyar pályafutásáról Francisco Gentóval, Amancióval és Santamariával, Puskás korábbi csapattársaival, Valdebabasban pedig aznap avatják fel a legendás focista bronz mellszobrát. Ezen az avatáson a tervek szerint ott lesz Csányi Sándor, az MLSZ elnöke is.


Budapesten már van Puskás-szobor, Madridban lesz
Fotók: Dobos Sándor/Sport24

„Büszke vagyok, hogy itt lehetek, olyan, mintha otthon lennék. Egy olyan ember iránt fejezzük ki tiszteletünket a rendezvénnyel, aki a klub életének egyik legfontosabb alakja. Ez így volt a múltban és így lesz a jövőben is, az ő öröksége minden fiatal számára példa lehet” – mondta Emilio Butragueno a hétfői hivatalos bejelentésen.

Október 25-én nyílik meg az a kiállítás a Bernabeuban, amely a Puskás-hagyaték tárgyaira épül, és amely hivatalos része lesz a stadiontúrának. A madridi kiállítás alapja a Puskás-hagyaték lesz, amelynek hazaszállítását a felcsúti akadémia képviselői szorgalmazták, még 2010-től. 2011 szeptemberére hazaszállították Benidorból a 20 ládányi tárgyat, ereklyét és 2 bőröndnyi fényképet, Felcsútra. 938 tárgyat sikerült katalogizálni, ezek egy részét a már épülő felcsúti stadionban állítják majd ki, a többi pedig az egyszer a jövőben felépülő budapesti Puskás Stadionban. Madridba körülbelül 150 tárgyat szállítanak majd a tárlatra.

A 2011-ben a klub és a Puskás Akadémia alapítványa által életre hívott RealTanoda nehéz sorsú gyermek sportolói is kiutaznak Madridba az ünnepi hetek alatt. Kosárlabda- és focimeccseket vívnak majd, megnézik a Real-Sevilla mérkőzést és meglátogatják a klubmúzeumot is.

S hogy mikor zárul a kiállítás és az ünnepségsorozat? November 25-én. Azon a napon, amelyen hatvan évvel ezelőtt, 1953-ban a magyar válogatott a Wembley-stadionban az addig otthonában veretlen angol válogatottat 6-3 arányban legyőzte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik