Foci

Egyre nagyobb felhajtás a katari foci-vb körül

foci-labdarugas(1)(960x640)(1).jpg (foci, labdarúgás, )
foci-labdarugas(1)(960x640)(1).jpg (foci, labdarúgás, )

Azonnali és kötelező érvényű garanciákat követel az Európai Szakszervezetek Konföderációja (ETUC) a 2022-ben labdarúgó világbajnokságot rendező Katartól, hogy a világversenyre való felkészüléshez szükséges építkezéseken tiszteletben tartják a munkások jogait.

Az ETUC az UEFA képviselőihez fordult az ügyben, akiket arra kér, érjék el a FIFA eheti zürichi tanácskozásán, hogy a katari hatóságok kötelezettséget vállalnak, hogy tiszteletben tartják a munkavállalók jogait.

“Ennek hiányában újra kellene gondolni, hogy ott rendezzék-e a világbajnokságot” – jelentette ki az ETUC.

“A szélsőséges hőségben dolgozó munkásoktól megtagadják az ivóvizet, hónapokig nem kapnak fizetést, útlevelüket elveszik, hogy ne hagyhassák el az országot. A hírek szerint rendszeres a kényszermunka. Ez elfogadhatatlan” – jelentette ki Bernadette Ségol, a szervezet főtitkára, aki arra kérte Michel Platini UEFA-elnököt, hogy közölje a katariakkal, változtatnak ezen a gyakorlaton, vagy máshol lesz a VB.

Nem feltétlen volt okos döntés Katarnak adni a vb rendezési jogát
Fotó: AFP

A katari építkezések poklát a The Guardian brit napilap tárta fel, rámutatva, hogy szinte naponta hal meg egy, többnyire bevándorló munkás Katarban a munkakörülmények miatt, vagyis a VB kezdetéig körülbelül 4000 ember adja majd életét azért, hogy Katar 2022-ben foci VB-t rendezhessen. A lap arra is fényt derített, hogy az öbölbéli félszigeten nepáliak ezreit gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatják az építkezéseken.

Az ETUC szerint a FIFA statútuma is kimondja, hogy a futball világában mindenkinek fel kell lépnie a diszkrimináció ellen, és ezt Katarnak is illene betartania.

Katar körülbelül 220 milliárd dollárt, átszámítva mintegy 48 ezer milliárd forintot költ a világbajnokság megrendezésére és az ahhoz kapcsolódó létesítmények, épületek és infrastruktúra megteremtésére. Dél-Afrika 2010-ben 3,5 milliárd dollárt fordított ugyanerre a célra.

A munkakörülmények mellett a VB majdani helyszínét érte bírálat amiatt is, hogy nyáron, amikor a labdarúgó világbajnokságokat hagyományosan rendezik, ötven fok fölötti sivatagi forróság van az országban. Az UEFA elvben támogatja, hogy télen legyen a katari VB, ez viszont az európai szövetségeket kényszerítheti versenynaptáraik átírására.

A játékosok mellett Katarban a helyszínre utazó szurkolóknak az okozhat nehézséget és kellemetlenséget, hogy Katarban az iszlám jog, a saria van érvényben, ezért tilos alkoholt, így például sört fogyasztani. A rendezők ugyanakkor ígéretet tettek, hogy a kijelölt szurkolói zónákban lehet majd alkohol kapni és fogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik