Foci

Katar 2022: az UEFA a vb téli lebonyolítására szavaz

foci-labdarugas(1)(960x640).jpg (foci, labdarúgás, )
foci-labdarugas(1)(960x640).jpg (foci, labdarúgás, )

Az Európai Labdarúgó Szövetség várhatóan a 2022-es katari világbajnokság januári megrendezését támogatja.

Az UEFA 54 nemzetének képviselője Dubrovnikban tanácskozik, és a hírek szerint szerdán felhatalmazták Michel Platini elnököt, hogy ezt az álláspontot képviselje a FIFA-ban. A tagok egyetértettek abban, hogy a 40 fokos hőség miatt nem lenne értelme a nyári lebonyolításnak, s Aivar Pohlak észt küldött újságíróknak közölte, az UEFA szerint január lenne az egyedüli logikus megoldás.

Az UEFA hivatalos álláspontjának bejelentése előtt Platini még egyeztet a stratégiai tanáccsal és a végrehajtó bizottsággal, előbbiben ott vannak az európai topligák képviselői is, akik élesen ellenzik a téli rendezést a versenynaptár felborulása miatt.

Sokak szerint rossz döntés volt Katarnak adni a vb rendezési jogát
Fotó: AFP

Az Ausztrál Labdarúgó Szövetség kedden közölte, hogy kártérítést kér a nemzetközi szövetségtől, ha a FIFA módosítja a 2022-es katari vb időpontját. Ebben az esetben ugyanis változtatni kell a bajnoki programon, emiatt pedig a klubok, a tulajdonosok, a közvetítési jogok birtokosai, a játékosok és a szurkolók is kárt szenvednek.

A FIFA-t kemény bírálatok érik azóta, hogy eldőlt: Katar rendezheti a 2022-es vb-t, mivel a tornát a legnagyobb hőségben bonyolítanák le. Ezért felmerült, hogy esetleg a hidegebb hónapokra tolják át a világbajnokságot. Ugyanakkor szűkíti a FIFA mozgásterét, hogy a futballcsúcsot az év elejére nem lehet tenni, mert februárban lesz a téli olimpia.

A FIFA végrehajtó bizottsága akár már október 3-án dönthet az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik