Foci

A Bayern nyerte az Európai Szuperkupát

bayern-munchen(650x433)(1).jpg (bayern münchen, )
bayern-munchen(650x433)(1).jpg (bayern münchen, )

Parázs hangulatú meccsen, tizenegyesekkel verte a Bajnokok Ligája címvédő Bayern München az Európa Liga 2013-as győztesét, a Chelsea.

Ribéry volt a Bayern legjobbja
Fotó: AFP

Díszes felvonulással fogadták a csapatokat Prágában, a döntő helyszínén. Nem csupán egy Bayern-Chelsea párharc, hanem a Guardiola-Mourinho menedzser párbaj is ígéretesnek tűnt az összecsapást megelőzően.

A mérkőzés elején rengeteget birtokolták a labdát a bajorok, mégis a kékek jutottak előnybe. A 8. percben Schürrle beadására Fernando Torres érkezett kiváló ütemben és egy pattanást követően parádésan tüzelt Neuer hálójába. 0-1.

Videó – Torres remek találata

A játékrész hátralévő idejében a Bayern becsülettel támadott, az egyenlítőgól mégis csak a második félidőben érkezett. A 47. percben Ribéry egy átvétel után tüzelt bő 18 méterről, Petr Cech pedig nem ért le a jobb alsóba a bivalyerős löketre. 1-1.

Videó – Ribéry egyenlítő gólja

A hajrában a londoniak többször is eldönthették volna a találkozót, hiába a München mezőnyfölénye, Mourinho fiainak nagyobbnál nagyobb helyzeteket sikerült elpuskázniuk. Előbb Dante elcsúszása után Oscar ziccerét hárította a németek kapusa, majd Ivanovic fejelt a felsőlécre, végül egy szabadrúgást követően David Luiz az ötösről bólintott, ám kevésbé helyezett lövését Neuer bravúrral védte.

A hajrában elszabadultak az indulatok, amiből a Chelsea jött ki rosszabbul: Ramires a 87. percben lépett oda csúnyán Götzének, s megérdemelt második sárga lapját követően emberhátrányba sodorta csapatát.

Mindez a 85. percben történt, a hátralévő kevés időben pedig nem tudott élni az emberelőnnyel a BL-győztes.

Következhetett a hosszabbítás, ahol kisebb-nagyobb meglepetésre újra előnybe kerültek a kékek. Hazard két nagyon finom csel után tüzelt a 16-oson belülről, lövésére pedig nem volt ellenszere Neuernek. 1-2.

Videó – Hazard egyéni akciója

A bekapott gólt követően fejvesztve támadtak a németek, de egészen a 121. percig úgy nézett ki, hogy az emberfeletti teljesítményt nyújtó Petr Cech eszén nem sikerül tújárniuk. Ezzel szemben az utolsó minutumban Martinez egy beadást követően a kapu szájából passzolt a kapuba, ezzel tizenegyesekre mentette a döntőt. 2-2.

Videó – A drámai Martinez-gól

Büntetők

A Bayern kezdte a büntetőpárbajt, Alaba magabiztosan értékesítette a maga tizenegyesét (1-0), majd David Luiz egyenlített (1-1).

A második kört Kroos kezdte, ő a jobb alsót választotta Petr Cech-et a másik irányba küldve (2-1). A Chelsea részéről ezúttal Oscar érkezett a büntetőponthoz és brazilos technikával kilőtte a jobb felsőt (2-2).

Ismét a Bayern következett, Philip Lahm volt a müncheniek lövője. A bekk a jobb alsót választotta (3-2), míg párja, Frank Lampard is értékesítette a maga tizenegyesét (3-3).

A negyedik etapban Ribéry – a találkozó egyik legjobbja – is belőtte a büntetőjét (4-3), a londoniaknál ezúttal Ashley Cole lövése a kapufáról vágódott a kapuba (4-4).

A Bayern is hasonló szerencsével járt az utolsó lövésnél mint a kékeknél Cole: Shakiri büntetőjébe ugyan beleért Cech, védeni nem tudott (5-4). Ellenben Neuerrel, aki Lukaku borzasztó gyenge lövését simán fogta, ezzel Európai Szuperkupa-győztes a Bayern München!

Eredmény – Európai Szuperkupa

Bayern München – Chelsea 2-2, tizenegyesekkel 5-4 (végeredmény:1-1, félidő: 0-1)
Prága, Eden Arena, vezette: Jonas Eriksson (svéd)

Bayern: Neuer – Rafinha (Martínez, 56.), Boateng, Dante, Alaba – Lahm – Robben (Shaqiri, 95.), Kroos, Müller (Götze, 71.), Ribéry – Mandzukic. Vezetőedző: Josep Guardiola.

Chelsea: Cech – Ivanovics, Cahill, Luiz, Cole – Ramires, Lampard – Schürrle (Mikel, 87.), Oscar, Hazard (Terry, 116.) – Torres (Lukaku, 97.). Vezetőedző: José Mourinho.

Gólszerzők: Ribéry (47.), ill. Torres (8.), Ramires (64.), Luiz (66.)

Sárga lap: Ribéry (23.), Boateng (84.), ill. Cahill (41.), Luiz (66.), Torres (89.), Lukaku (99.), Cole (117.), Ivanovic (120.)

Piros lap: Ramires (85.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik