Foci

A Simon Wiesenthal Központ feljelentette a Fradit

ferencvaros(960x640)(1).jpg (ferencváros, )
ferencvaros(960x640)(1).jpg (ferencváros, )

Az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) intézett levelet a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ hétfőn amiatt, hogy az MTK Budapest elleni augusztus 17-i bajnoki labdarúgó mérkőzésen FTC-szurkolók egy csoportja In memoriam Csatáry László feliratot feszített ki a lelátón, a háborús bűntettekkel vádolt Csatáryra emlékezve.

Michel Platini UEFA-elnökhöz írt levelében – amelyről szóló közleményét a központ az MTI-hez is eljuttatta – Shimon Samuels, a külkapcsolatokért felelős igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC-szurkolók “folyamatosan visszaeső magatartást” tanúsítanak, “különösképpen az MTK Budapest elleni meccseken (amelyet ironikusan még mindig a világháború előtti zsidó támogatáshoz kapcsolódónak tekintenek)”.

Ugyanaz a Fradi-MTK meccs: a szurkolók tudnak normálisak is lenni, ilyen molinókat mondenki örömmel olvas
Fotó: MTI

A levél úgy fogalmazott, hogy a szurkolók korábban a szintén náci háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándorról is megemlékeztek, most pedig arról a Csatáry Lászlóról, akit 2011-ben a központ a legkeresettebb náci bűnösként jelölt meg, és “akinek egyik áldozata egyébként az MTK FC egy korábbi, zsidó vezetője, Brüll Alfréd volt”. Samuels további példákat is említ, köztük a tavalyi Magyarország-Izrael barátságos mérkőzés előtt történteket, amelyek miatt az idei magyar-román világbajnoki selejtezőt zárt kapuk mögött rendezték.

A Simon Wiesenthal Központ szerint “Magyarországot feltüzelte az antiszemita és romaellenes Jobbik párt és a – hivatalosan betiltott, de még mindig aktív – félkatonai Magyar Gárda”. Az MLSZ pedig szerinte “külső beavatkozás hiányában vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a futballpályákon”.

A levél felszólítja az UEFA-t, hatékonyan lépjen fel annak érdekében, hogy az MLSZ zéró toleranciát tanúsítson valamennyi klubja esetében, élen a nemzeti válogatottal és a Ferencvárossal. “A magyar futballpályák nem lehetnek tovább tömeggyilkosok hőssé minősítését célzó, Hitlerjugend-típusú felvonulások, megfélemlítés és erőszakra ösztönzés területei” – idézte a levelet a közlemény.

Ennyi az MTI közlemény.


A Fradi-MTK örökrangadón 8000 néző volt kint. 7950 normális kiválóan szórakozott és fel sem tűnt neki a molinó
Fotó: MTI

Azt pedig én teszem hozzá, mindamellett, hogy felháborítónak tartom, mélységesen elítélem azt a 40-50 agyament fiatalt, akiknek tanulmányi kirándulásként ezúton kívánok 70 évnyi időutazást valamelyik Auschwitzba tartó vagonban, Shimon Samuels semmi mást nem tesz, mint amit a magyar zsidóság ellen tettek évtizedekkel ezelőtt a gerinctelenek – feljelentget.

Mindezzel csak azt éri el, hogy olyan tisztességes szurkolók bűnhődnek majd a fent említett 40-50 borsónyi agyú, magát elhivatott Fradi szimpatizánsnak nevező egyén helyett, akiknek semmi közük az egészhez…

A nevezett problémát kívülről nem, csak belülről lehet megoldani. Országon belülről oktatással, neveléssel. Fradi szurkolói csoportokon belülről is tán megvilágosodnának az ifjak, ha a “rasszizmus órán” valaki elmondaná nekik, 18 éve még azért büntette az UEFA a csapatukat, mert 1995-ben az Ajax elleni BL-meccsen huhogtak… Ehhez képest a Fradi Debrecenben négy színes bőrű játékossal állt fel, nem beszélve az általuk minden meccs után megsüvegelt Ricardo Monizról.

Azt is el lehetne nekik mesélni – ha már nem olvassák a saját honlapjukat -, hogy a zöld-fehér klub alapítói közt jelentős számban akadtak zsidó vallású emberek. Az FTC történelme során volt és most is van a keretben zsidó vallású játékos. Ahogy az MTK-ban van katolikus, református, unitárius, zsidó és ateista is – egészen biztosan.

Végezetül meg kellene tanítani nekik azt is, a demonstrálás helyszíne bármi mellett, vagy ellen az utca, nem a sportpálya, a futballstadion.

Optimista ember lévén azt gondolom, Kubatov Gábor és a Fradi vezetése meg is teszi a kellő lépéseket. Ugyanis az egykori szurkolótársak immár a másik oldalon ülnek a lelátón, így más oldalról, más érdekek mentén látják már ezt a kérdést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik