Foci

„A régi Puskás-stílus ma már nem működik” – Gomes

videoton (videoton, )
videoton (videoton, )

A Videoton labdarúgócsapatának portugál edzője csak és kizárólag a bajnoki cím megszerzésével lenne elégedett a szezon végén.

A Videoton szurkolói, illetve a közvélemény már jó ideje – joggal – vár valami markánsabb véleményt a székesfehérvári klub háza tájáról a Mladost Podgorica ellen csúfosan elbukott Európa Liga-selejtezőt követően. Szombaton kikerült a vidi.hu-ra egy átfogó interjú José Gomesszel az együttes vezetőedzőjével és, ha a portugáltól nem is kapunk meg minden választ, legalább feltették a sokakat foglalkoztató kérdéseket.

Ilyen volt például az, hogy az egyik sportoldal cikke szerint széthúzás van az öltözőben a bulizó játékosok miatt, Gomes pedig nem büntet senkit, így nincs tekintélye a labdarúgók körében. A portugál azzal vágott vissza, hogy ez csak egy támadás a személye ellen és a leírtakból egy szó sem igaz. Elmondta, büntetett már meg játékost, de azt, hogy kit is miért, azt nem akarja a közvélemény elé tárni.

Arra a kérdésre, hogy mit rontott el a Vidi a Mladost ellen, így felelt:

„Sok mindent. Nem szabad és nem is lehet egyetlen dolgot, vagy épp egyetlen játékost kiemelni. A lényeg, hogy ezeket a gondokat megoldjuk, és én úgy gondolom, jó úton is vagyunk efelé, sőt, nagyon sokat közülük már át is tudtunk hidalni, ez látszott az edzőmeccseken is. Elszomorított a kiesés, de már túl vagyunk rajta, lapoztunk, most minden erőnkkel a bajnokságra koncentrálunk.”


Gomes nem tesz különbséget a magyar és a külföldi játékosok közt
Fotó: MTI

Cáfolta azt a szurkolók körében terjedő pletykát is, mely szerint ultimátumot kapott a csalódott klubtulajdonostól, Garancsi Istvántól. A szóbeszéd szerint az első négy fordulóban 10 pontot kellene bezsebelnie a piros-kékeknek, különben repül az edző.

José Gomes azt is elárulta, hogy még mindig tervez igazolni egy focistát, hogy tovább erősödjön a keret. Arra a régóta levegőben lógó kérdésre, hogy vajon Lencse Lászlóval miért nem számol kissé kitérő választ adott:

„Hány meccset játszott az előző szezonban Izraelben? Miért kellett onnan eljönnie? És előtte, Görögországban? Ott hány meccset játszott? Sosem dolgoztam vele. Viszont annyit mondhatok, hogy nálam nincs különbség magyar és külföldi játékos között. Megjelent az is hírekben, hogy konfliktusok vannak a légiósok és hazai játékosok között, de ez sem igaz. Portugál, spanyol, brazil, magyar – nekem mindegy. Egy a közös bennük, hogy mindannyian a játékosaim, a fiaim, akiket szeretek, és megvédek. Nem érdekel, hogy milyen a nemzetiségük, vagy, hogy kölcsönben játszanak-e. Csak az számít, hogy a csapat szempontjából a leghasznosabb döntéseket hozzam. Mindig az játszik, aki a legjobb, aki a legtöbb hasznára tud lenni a csapatnak” – mondta, majd egyértelmű igennel felelt arra a kérdésre, mely szerint nem számol a magyar csatárral.

A többi csapat kupaszereplését nem kívánta kommentálni, mint mondta, nem lenne fair a részéről. A bajnokságban a legnagyobb riválisnak a címvédő Győrt, a Ferencvárost és a Debrecent tartja, de számít arra, hogy lesz pár meglepetéscsapat is.

Gomes úgy látja az eddig itt töltött hónapok alatt, hogy a tapasztalat az, ami hiányzik a magyar klubcsapatokból. Szerinte három év kellhet ahhoz, hogy meglegyen az a rutin ami a sikeres nemzetközi kupaszerepléshez kell egy magyar együttestől.

„Azt be kell látni, hogy a régi Puskás-stílus ma már nem működik. Nem elég pusztán a tehetség, annál több kell. Kemény munka. Csak a kettő együtt hozhatja meg a gyümölcsét. Nem elég, ha egy fiatal ügyes a labdával és tehetséges, pont úgy nem elég, mintha csak futna és robotolna. Segítenünk kell a játékosoknak abban, hogy rájöjjenek, kombinálniuk kell a kemény munkát és a játékosságot” – adta meg a receptet.

Gomes egyértelműsítette, hogy kizárólag a bajnoki címmel lenne elégedett a szezon végén, mert „a második hely már megvolt”. Paulo Sousával, elődjével, a Győrt a Bajnokok Ligája-selejtezőből búcsúztató Maccabi Tel-Aviv jelenlegi trénerével tartja a kapcsolatot, mint mondta, nem távolodtak el egymástól.

A Videoton vasárnap délután kezd bele az OTP Bank Liga 2013-14-es idényébe, a fehérváriak a Szombathelyi Haladást fogadják. A meccs abból a szempontból rendhagyó lesz, hogy a labdarúgók állják a drukkerek meccsbelépőit, azaz ingyenesen tekinthető meg a bajnoki.

A teljes interjú a vidi.hu-n olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik