les (les, lesszabály, dortmund)
Foci

Megváltozott a lesszabály értelmezése

A változásról a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségek Testülete döntött az éves közgyűlésén, a skóciai Edinburghban.

A Magyar Labdarúgó Szövetség weboldala számolt be arról, hogy ezentúl már nem minden les, amit eddig az volt, és les az is, ami eddig nem volt az – na jó, szóval szakmázás következik.

A 11. szabályban, azaz a lesszabály értelmezésében módosítottak, ugyanis a korábbi megfogalmazás vitát váltott ki, mert sok értelmezési lehetőséget adott, és nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt.

A lesre vonatkozó szabályozás módosítása július elsején lépett érvénybe. A lesszabály új megfogalmazása (dőlt betűkkel jeleztük az új részt):

A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése:


Fotó: AFP

– A „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.

– A „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy, hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.

– az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos

vagy  leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát,
vagy leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát.

Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.