Foci

Brazil fricska a spanyol focinak

neymar, andrea pirlo (neymar, andrea pirlo, )
neymar, andrea pirlo (neymar, andrea pirlo, )

A házigazda Brazília nyerte meg a labdarúgó Konföderációs Kupát, miután a fináléban 3-0-ra verte Spanyolországot.

Sok kritika érte az utóbbi időben a selecaót, azonban Luiz Felipe Scolari fiai magyar idő szerint vasárnap éjféltől remek 90 perccel jelezték, érdemes lesz velük is számolni a 2014-es, hazai rendezésű világbajnokságon.


Neymar (középen) és Brazília ünnepelt a döntő után – a képre kattintva galéria nyílik
Fotó: AFP

A vendéglátók már a 2. percben betaláltak a fináléban, Hulk ívelését követően Fred szerzett szerencsés találatot (1-0). Sőt, nem sokkal később a spanyolok csak nézték, amint Oscar közelről mellé bombázza a labdát, nem sokon múlt tehát, hogy igen korán jelentős előnybe kerüljön Brazília.

A 15. percben kissé paprikás lett a hangulat, ugyanis a kilépni akaró Neymart megakasztotta Arbeloa a félpályánál, a spanyol védő megúszta egy sárgával. A folytatásban ugyan a világ- és Európa-bajnok Spanyolországnál volt többet a labda, azonban a nagyon fegyelmezett brazilok kimondottan jól védekeztek csapat szinten. A 41. minutumban így is betalálhatott volna az ibériai együttes, ám egy tanítanivaló kontra végén Pedro hiába gurította el a labdát Julio Cesar mellett, a hatalmas sprintet levágó David Luiz becsúszva mentett a gólvonal előtt.

Következett aztán a 44. perc és Neymar varázsolt egyet: a Barcelona friss szerzeménye a félidő végén iramodott meg, majd Oscarhoz játszott, a visszakapott labdát pedig egy állítás után bombázta a rövid felsőbe, Casillas a kezét is alig bírta felemelni (2-0). Nem érdemtelenül ment kétgólos előnnyel szünetre a házigazda.

Az elnök csak üzent

Írásos üzenetben gratulált a labdarúgó Konföderációs Kupát ismét megnyerő brazil válogatottnak és az edzői stábnak az ország elnöke.

Az elmúlt napok tüntetései által megviselt Dilma Rouseff a világ- és Európa-bajnok Spanyolország elleni, a Maracana Stadionban rendezett vasárnap esti döntőn személyesen nem volt jelen.

Rouseffet a június 15-i megnyitón hatalmas füttykoncert fogadta.

Ha az első felvonás nem lett volna elegendő sokk a spanyoloknak, akkor a második félidő eleje biztosan az volt, Fred ugyanis ismét beköszönt a második percben (3-0). Nem sokkal később hatalmas szépítési lehetőséghez jutott Spanyolország: a csereként beszálló Jesus Navas harcolt ki egy véleményes tizenegyeset, azonban Sergio Ramos csúnyán mellé lőtte a büntetőt. Hol volt már ekkor az olaszok elleni forma?

A 68. percben pecsételődött meg az európai csapat sorsa, amikor Gerard Piqué egy azonnali piros lapért rúgott oda Neymarnak. A spanyoloknak még így is akadt két nagy helyzete a végén, ám Julio Cesar (akit a torna legjobb kapusának választottak) előbb Pedro, majd David Villa ígéretes lövését védte bravúrral.

2013-ban Brazília nyerte meg a Konföderációs Kupát, összességében negyedszer, zsinórban pedig harmadszor diadalmaskodott a sorozatban a dél-amerikai válogatott. A harmadik Olaszország lett, miután a bronzmérkőzésen büntetőkkel legyőzte Uruguayt.

Ami az egyéni elismeréseket illeti, Cesar lett a legjobb kapus, Neymar a legjobb játékos és Fernando Torres érdemelte ki a gólkirálynak járó aranycipőt. Spanyolország csapata vehette át a torna legszabályosabban játszó együttesének járó Fair Play-díjat.

Eredmény – Konföderációs Kupa, döntő

Rio de Janeiro, v.: Björn Kuipers (holland)

Brazília-Spanyolország 3-0 (2-0)

Brazília: Julio Cesar – Alves, Silva, Luis, Marcelo – Paulinho (Hernanes, 87.), Gustavo – Hulk (Jadson, 72.), Oscar, Neymar – Fred (Jo, 79.)

Spanyolország: Casillas – Arbeloa (Azpilicueta, a szünetben), Ramos, Pique, Alba – Xavi, Busquets, Iniesta – Pedro, Torres (Villa, 59.), Mata (Navas, 52.)

Gólszerző: Fred (2., 47.), Neymar (44.)

Sárga lap: Arbeloa (15.), Ramos (28.)

Piros lap: Pique (68.)

Videó – Az összefoglaló:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik