Foci

Újabb csapatok jutottak ki a foci-vb-re

labdarúgás, foci (labdarúgás, foci)
labdarúgás, foci (labdarúgás, foci)

A házigazda brazil együttes és az elsőként kijutott japán csapat után az ausztrál labdarúgó-válogatott is biztosította helyét a jövő évi világbajnokság mezőnyében.

Az ausztrálok az ázsiai selejtezősorozat B csoportjában 1-0-ra legyőzték kedden a vendég irakiakat, ezzel behozhatatlan előnyre tettek szert a tabellán harmadik Ománnal szemben. A győzelmet és egyben vb-szereplést érő gólt a 78. percben csereként beállt Joshua Kennedy szerezte öt perccel pályára lépése után, a Sydneyben 80 ezer néző előtt rendezett találkozón.


Ausztrália már ott van a vb-n
Fotó: AFP

A csoport küzdelmeit Japán nyerte 17 ponttal, az ausztrálok három győzelemmel, négy döntetlennel és egy vereséggel 13 pontot szereztek. A csoport utolsó találkozóját Omán vívja Jordániával a harmadik helyért, ugyancsak kedden. Az A és a B csoport harmadikja egymással küzd majd meg, a győztes pedig a dél-amerikai ötödikkel csap össze a vb-részvételért.

A Socceroos története során negyedszer jut ki a világbajnokságra, zsinórban pedig harmadszor. 2006-ban, Németországban a csoportkört is túlélte az együttes, végül a nyolcaddöntőben a későbbi győztes Olaszország győzte le az auszikat, Francesco Totti az utolsó pillanatokban, a 95. percben (!) talált be büntetőből.

Irán és a Koreai Köztársaság válogatottja is ott lesz a vb-n.

A vendég irániak 1-0-ra nyertek Ulszanban a dél-koreaiak ellen, és ez az eredmény végül mindkét csapatnak jó volt a továbbjutáshoz. Irán 16 pontjával megnyerte az ázsiai selejtező A csoportját, míg a Koreai Köztársaság együttese 14 ponttal második lett.

Üzbegisztán válogatottja hiába nyert 5-1-re Katar ellen Taskentben, és végzett ugyancsak 14 ponttal, rosszabb gólkülönbsége miatt a harmadik helyre szorult.

Az üzbégek később a másik csoport harmadikjával – Ománnal vagy Jordániával – játszanak majd, és annak a párharcnak a győztese pótselejtezőt vívhat a dél-amerikai selejtező ötödik helyezettjével a vb-részvételért.

Eredmény – világbajnoki-selejtező, Ázsia

Ausztrália – Irak 1-0 (0-0)
gólszerző: Kennedy (83.)

Koreai Köztársaság – Irán 0-1
gólszerző: Ghoochannejhad (60.)

Üzbegisztán – Katar 5-1
gólszerzők: Nasimov (60., 74.), Zoteev (72.), Akhmedov (88., 90.), illetve Adam (37.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik