Foci

Neymar állítja meg a spanyolokat?

neymar (neymar, )
neymar (neymar, )

A házigazda Brazília sorozatban harmadszor, összességében pedig negyedszer nyerheti meg a labdarúgó Konföderációs Kupát, de ennek kicsi az esélye.

A dél-amerikai ország hat városában június 15. és 30. között sorra kerülő nyolccsapatos tornán nem a hazai együttes a favorit, a Selecao ugyanis jelenleg csak 22. a világranglistán, ami történelmi mélypont a gárda történetében. Az első számú esélyes a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott, amely az elmúlt években szinte legyőzhetetlennek bizonyult a világversenyeken. A 2008-as Eb-diadala óta kizárólag a Konföderációs Kupát nem sikerült elhódítania, mivel négy éve nagy meglepetésre kikapott az elődöntőben az Egyesült Államoktól.

Nagy kérdés, mire lehet számítani az olaszoktól és az uruguayiaktól. A Squadra Azzurra a tavalyi kontinensviadalon meglepetésre jutott döntőbe, de az igazán meggyőző teljesítménnyel azóta adós, míg a legutóbb vb-elődöntős és Copa America-győztes Uruguay szenved a vb dél-amerikai selejtezősorozatában, mindössze az ötödik, pótselejtezőt érő helyen áll jelenleg.

Rajtuk kívül még a meglepetésre szinte mindig képes Mexikó szólhat bele a végső küzdelmekbe, ugyanakkor a papírforma szerint a már biztos vb-résztvevő Japántól, továbbá Nigériától és legfőképpen Tahititől nagy bravúr lenne, ha továbbjutna csoportjából.

A világbajnokon és a házigazdán kívül a hat konföderáció – Afrika, Ázsia, Dél-Amerika, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Óceánia – bajnokát felvonultató tornán a meccseket abból a szempontból is érdemes lesz majd követni, hogy a Konföderációs Kupa a 2014-es világbajnokság és a GoalControl elnevezésű gólbíró-technológia főpróbájának tekinthető.

A Konföderációs Kupa mérkőzéseit Brazíliavárosban, Rio de Janeiróban, Belo Horizontében, Recifében, Fortalezában és Salvadorban rendezik. Kérdés, hogyan vizsgáznak a stadionok, melyek közül többnél jelentős csúszások mutatkoztak az építés vagy felújítás közben. A FIFA szerint emiatt most még „nem minden lesz teljesen kész”.

A nemzetközi szövetség eredetileg azt szerette volna, ha mind a hat létesítmény elkészül decemberre, de később ezt a határidőt a munkálatok folyamatos csúszása miatt április 15-re módosította. A nyitómérkőzésnek otthont adó brazíliavárosi aréna és a döntő helyszíne, a Rio de Janeiró-i Maracana Stadion esetében azonban ez az időpont sem volt tartható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik