Foci

Gomes: A második az utolsók közt az első

videoton mtk (videoton, mtk, )
videoton mtk (videoton, mtk, )

A Videoton labdarúgócsapatának portugál vezetőedzője csalódott lesz, ha a székesfehérváriak jövőre nem lesznek bajnokok.

Tavasszal 13 mérkőzéséből kilencet is megnyert a Videoton az OTP Bank Ligában (egy döntetlen és három vereség mellett), a bezsebelt 28 pont kevés volt ahhoz, hogy a piros-kékek befogják nagy riválisukat, a Győri ETO-t. A bajnoki aranyérem a Rába partjára került, a Vidinek be kellett érnie a második hellyel és az Európa Liga első selejtezőkörével.


Gomes betartotta a szavát: támad a Vidi
Fotó: MTI

José Gomes, a székesfehérváriak kispadjára a szezon közben leülő, a távozó Paulo Sousát váltó vezetőedző szerint voltak azért olyan meccsek, melyeken jobban játszhatott volna a csapat, de úgy véli, jó úton halad az együttes. Sőt, nem fogta vissza magát akkor, amikor a következő szezon céljairól beszélt:

„Nagyon csalódott leszek, ha a következő bajnokságban nem az első helyen végzünk. Természetesen az Európa Liga szereplésre is 100 százalékban oda kell figyelnünk, ami rendkívül fontos sorozat a klub és az ország számára, de egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: ha megnyered a bajnokságot, újabb dicsőséget, újabb trófeát szerzel a klubnak, és a következő évben a Bajnokok Ligájában szerepelhetsz. Egy olyan klub, mint a Videoton FC, nem elégedhet meg a második vagy a harmadik hellyel. Nem mondhatja azt, hogy igaz, hogy csak másodikak lettünk, de jól szerepeltünk az EL-ben, nekünk mindig az első helyért kell harcolnunk. A második hely, ahol a mostani szezonban végeztünk, nem elég. Van egy portugál mondás, miszerint a második az utolsók között az első, nos, mi ténylegesen elsők szeretnénk lenni”mondta a vidi.hu-nak Gomes.

A luzitánnak fél év alatt a magyar labdarúgásról is kialakult a véleménye: Gomes szerint vannak jól szervezett csapatok és igazán jó játékosok is, viszont a pályák minőségével nem mindig elégedett.

„A legnagyobb ellenfelünk sajnos a pályák minősége volt az elmúlt hónapokban. Persze vannak kitűnő helyek, és nem is az olyan szerencsétlen helyzetekről beszélek, mint ami az utolsó előtti fordulóban Kecskeméten történt, ahol hiába volt jó a pálya, rengeteg eső esett, de nagyon sok pálya borzalmas, nehéz rajta a folyamatos játék. Márpedig ha jó focit akarsz csinálni, ahhoz elengedhetetlenek a jó pályák. Tudom, hogy a magyar emberek, akárcsak a latinok, a sok passzos, szép focit szeretik, ezt viszont csak arra alkalmas felületen lehet játszani” – így a szakember, aki szerint a tehetségekre is jobban oda kell figyelni, óvni az épségüket.

Utóbbi gondolatot egyébként sokszor hallhattuk Ricardo Monicnak, a Ferencváros vezetőedzőjének szájából is.


Az európai kupaporondon is dobbantanának a piros-kékek
Fotó: MTI

A székesfehérvári szakember egyetért azzal, hogy vannak pozitív és negatív hozadékai is annak, hogy július 4-én már elkezdi az Európa Liga-selejtezőt a Videoton, de mint mondta, nem érdemes már előre kifogásokat keresni.

„Nekünk az a feladatunk, hogy mindent megtegyünk a győzelemért. Ahogy tehát az EL-ben sem mondhatjuk azt, hogy esetleg azért teljesítettünk gyengébben, mert nagy távolságokat kellett megtennünk, úgy később a bajnokságban sem takarózhatunk majd azzal, hogy azért vesztettünk el egy meccset, mert az EL-re koncentráltunk.”

A keret alakulását faggató kérdésre kitérő választ adott, mint mondta, sem számokat, sem neveket nem tud még mondani, de a felkészülés kezdetére már egyben lehet a csapat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik