Foci

A japánok már Brazíliában vannak

foci vb 2014 (foci vb 2014, foci vb, ronaldo, fifa, poszter, )
foci vb 2014 (foci vb 2014, foci vb, ronaldo, fifa, poszter, )

Japán labdarúgó-válogatottja az első, amely a selejtezőkön keresztül jutott ki a brazíliai világbajnokságra. Ausztrália gólja megér egy misét.

Magyar idő szerint kedden, ebédidőben fogadta Japán a csoportrivális Ausztráliát, egy döntetlen pedig azt eredményezte volna, hogy a Kék szamurájok kivívják a vb-részvétel jogát. Sokáig úgy tűnt, ez egy gól nélküli összecsapáson jön össze, ám a vendégek a 82. percben vezetést szereztek, Oar szélről középre emelt labdája csapta be a japán kapust.. Már szinte mindenki letett a pontszerzésről, kivéve a vendéglátót, Honda Kejszuke a 91. percben, büntetőből szerezte meg a hőn áhított pontot.


Kicsi a rakás, nagy az öröm
Fotó: AFP

A pontszerzés azt jelenti, hogy Japán a csoportja első két helyének valamelyikén végez, így biztosan ott lesz a brazíliai világbajnokságon – a házigazda után másodikként. A másik továbbjutó helyért hatalmas csata folyik az B jelű ötösben: Ausztrália, Jordánia, Omán és Irak közül bármelyik válogatott befuthat.

Ázsiában többkörös rendszerben bonyolítják le a selejtezőket. Az első két körben oda-visszavágós, egyenes kieséses rendszerben dőlt el, melyik 15 válogatott jut be a harmadik kanyarba. Itt öt darab négyfős csoportokra osztották a résztvevőket, Japán, Észak- és Dél-Korea, Bahrein és Ausztrália csak ekkor szállt be a küzdelmekbe, mint az ázsiai ranglista első öt helyezettje.

A csoportok első két helyezettjei jutottak tovább, ezt a tíz együttest pedig újabb két ötösre osztották szét. Ezek közül az első két-két együttes megy Brazíliába, a két harmadik pedig egy oda-visszavágós párharcban dönt arról, ki játszik pótselejtezőt a dél-amerikai selejtezősorozat ötödik helyezettjével.

Egyszerű, nem?

Eredmény – vb-selejtező, Ázsia, 4. kör, B csoport

JapánAusztrália 1-1 (0-0)
Gólszerző: Honda (90+1., 11-esből), illetve Oar (81.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik