Foci

EL: magyar átok miatt kesereg Portugália

Benfica (benfica, európa liga, európa liga döntő, )
Benfica (benfica, európa liga, európa liga döntő, )

A magyar Guttmann Béla az 1962-es Bajnokcsapatok Európa Kupája győzelem után megátkozta az általa irányított győztes Benficát. Szerdán este újabb döntőt bukott el a portugál alakulat.

Az 1962-es BEK győzelme óta (5-3, Real Madrid) ötször bukott el BEK (1963, 1965, 1968, 1988, 1990)  és egyszer UEFA Kupa döntőt (1983) a Benfica. A csapat 23 éve nem járt európai kupa fináléban, az idei EL sorozatban aztán beverekedte magát az Európa Liga döntőjébe.

Szerda este a csapattal 1961-ben és 1962-ben BEK döntőt nyerő edző, a magyar Guttmann Béla átka újra lecsapott a Benficára – drámai körülmények között, a mérkőzés hosszabbításának utolsó pillanataiban, a 93. percben Ivanovics fejes góljával győzte le (2-1) a végig gyengébben futballozó Chelsea.

A Benficának a szimpatikus vesztes szerepét osztották az Amsterdam Arénában.

Ivanovic (kék 2-es) 93. percben elbólintott fejesével éppen beteljesíti az átkot
Fotó: MTI

Amúgy Guttmann az 1962-es BEK győzelem után mi máson, mint a prémium nagyságán rúgta össze a port a portugál tulajdonosokkal, majd a legendárium szerint rájuk csapta az ajtót azzal a felkiálltással, hogy: “Innen számítva 100 évig nem nyer BEK-et a Benfica!” Az átok úgy látszik halad a korral, mert nem, hogy BEK-et, UEFA Kupát, BL-t és EL-t sem nyertek azóta.

A portugál vallásos nép, hisz az átok erejében, olyannyira, hogy a csapat valaha volt legnagyobb játékosa az aranylabdás Eusébió az 1990-es Milan elleni BEK döntő előtt meglátogatta Guttmann Béla bécsi sírját és kérte a feloldozását az átok alól. A milan 1-0-ra nyert…

A Chelsea történelmet írt, még sosem nyert Európa Ligát, ráadásul még 2 hétig egyszerre BL és EL győztes
Fotó: MTI

Az átok óta az elmúlt 51 évben története hetedik európai kupadöntőjét bukta el szerda este a 32-szeres bajnok portugál csapat, amivel minden bizonnyal kiérdemli Európa legpechesebb alakulata címet.

Eredmény – Európa Liga, döntő

Benfica – Chelsea 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Cardozo (68.-büntetőből) illetve Torres (60.), Ivanovic (93.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik