Foci

Olcsón megúszták a magyarellenes románok

magyar-roman(12)(960x640).jpg (magyar-román, koman vladimir, )
magyar-roman(12)(960x640).jpg (magyar-román, koman vladimir, )

20 ezer svájci frankba került a román szövetségnek, hogy a szurkolók magyarellenes transzparenst mutattak fel Hollandiában.

Korábban írtunk róla, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, Markó Attila április elején azért fordult a FIFA-hoz és az UEFA-hoz, hogy vizsgálják ki a román szurkolók magyarellenes megnyilvánulásait: a Rapid Bukarest egyik meccsén történt magyar zászló elégetését, illetve a holland–román vb-selejtezőn kifüggesztett sértő feliratot.

A transzparensen ez állt: „Egy rongyégetésért letartóztatnátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikává előlépett etnikai terrorizmusát”.

Nos, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) hivatalos honlapján megjelentek szerint a FIFA 20 ezer euró svájci frank, valamint az eljárási díj (körülbelül 2 ezer svájci frank) megfizetésére büntette meg a román szervezetet. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség emellett figyelmeztette Romániát, hogy amennyiben hasonló incidens történik, úgy komolyabb szankciók következnek.

A szövetségi tájékoztatásban csak az Amszterdamban kifeszített transzparens szerepel indoklásul, az elégetett magyar zászló nem. A FRF tudatta, fellebbez a döntés ellen, mert úgy tartja, semmi nem történt, ami a fegyelmi eljárás elindítását és a büntetés kiszabását indokolná.

Mindez azt jelenti, hogy a jelek szerint a magyar-román után a román-magyar vb-selejtező már nem lesz zárt kapus mérkőzés. Mint ismert, a budapesti találkozóra egy augusztusi, Izrael elleni barátságos mérkőzésen történtek miatt nem mehettek be a nézők a Puskás Ferenc Stadionba. Az indoklás szerint “a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált és sértő jelképeket mutatott fel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik