Foci

Ők a Fradi valaha volt legjobb légiósai, vagy nem

muhamad besic (muhamad besic)
muhamad besic (muhamad besic)

Megpróbáltuk összeszedni a legjobb ferencvárosi idegenlégiósokat. Ha nem sikerült, kéretik jelezni!

Több légiós focista is remekel a jelenlegi ferencvárosi csapatban. Muhamed Besic tanárian védekezik, Leonardón és Aborah-n látszik, hogy más futballkultúrában nevelkedett, Cukic csupaszív játékos, Jennernek is vannak jobb napjai.

Mindezeket is figyelembe véve inkább nosztalgiáztunk, miközben próbáltuk összeállítani a valaha volt 10 legjobb Fradi-légiós listáját. A Fradi a 90-es években és a 2000-es évek elején sikeresebb volt, mint a jelenkorban, így értelemszerű, hogy a múlt szereplői közül többen kaptak szerepet ezen a toplistán.

Vannak olyanok, akik a Bajnokok Ligája főtáblájának kiharcolásában vettek részt, vannak, akik az UEFA-kupa főtábláján szerepeltek a 2004-05-ös szezonban.

Kennet Christiansen, Eugene Neagoe, Zenun Selimi, Sorin Cigan, Adem Kapic, Marius Sasu– csak néhány név a sok közül, akik szintén megfordultak a Ferencvárosban.

A névsor persze önkényes, így kommentekben és hozzászólásokban várjuk a véleményeket, további javaslatokat. A reakciókból újabb cikk születik majd. Újpestiek is írhatnak.

Videó – Ferencváros – Newcastle 3-2 (1996. október 15., a pályán Kuznyecov, Miriuta, Nicsenko)

A 11 LEGJOBB LÉGIÓS A FRADIBAN – NEM SORREND:

GORAN KOPUNOVIC

Azért szerepel a listán, mert ha ő nincs, akkor nincs Bajnokok Ligája főtábla sem 1995-ben. A selejtezőn az Üllői úton betalált az Anderlecht kapujába, azzal lett 1-1 a meccs, hogy aztán a visszavágón 1-0-ra nyerjen a Fradi Brüsszelben, bejutva ezzel a BL főtáblájára.

1994-ben igazolt a Fradihoz, két idény alatt 87 meccsen 33 gólt szerzett, betalált a BL-ben a Real Madridnak is a csoportkörben. Bajnok az 1994-95-ös és az 1995-96-os szezonban, előbbiben kupagyőztes, Szuperkupa-győztes. A második évben Zoran Kunticcsal alkotott remek párost.

Videó – Grasshoppers – Ferencváros 0-3 (1995. szeptember 13., a pályán Milovanovic, Kopunovic, Fatusi):

LEANDRO DE ALMEIDA

Miriutához hasonlóan ő is magyar válogatottságig vitte. A brazil játékos, aki jelenleg Cipruson légióskodik, a Haladásból igazolt a Fradihoz.

2002 és 2006 között játszott Buapesten, 85 meccsen 7 gólt szerzett. 2004-ben bajnok lett, később ott volt az UEFA Kupa főtábláján.

Később BL-be jutott a Debrecennel.

SZERGEJ KUZNYECOV

Az ukrán focista talán az első légiós, aki hosszabb távon bevált a Fradinál, alapember volt a BL-szereplést kiharcoló csapatban.

Tanárian védekezett, de gólerős is volt. Az 1993-94-es szezonban 48 meccsen 4 gólt szerzett, az 1994-95-ös idényben 35 meccsen 5 találatot jegyzett.

Idén 50 éves, hat évig játszott a Fradiban, 1995-ben a Debrecen elleni bajnokin is gólt szerzett, azon a meccsen lett bajnok a Fradi. Fia is a Fradiban nevelkedett, de ő sokra nem vitte még.

ZORAN KUNTIC (a képen)

Érdekes, de csak egy szezonban volt a Fradi játékosa, mégis mindenkinek ott maradt az emlékezetében. Merthogy 1995. augusztus 9-én Brüsszelben gólt lőtt az Anderlechtnek, a győzelemmel a csapat első magyar együttesként a BL-ben szerepelhetett.

Összesen 27 meccset játszott a Fradiban, ez idő alatt 6 gólt szerzett. Számos csapatban megfordult, edzői pályafutását pedig a zöld-fehéreknél kezdte. Irányításával bajnok lett az ifi A csapat, 12 év után először.

VASILE MIRIUTA

Még román volt, amikor Magyarországra érkezett, de aztán a magyar válogatottban is pályára lépett 9 alkalommal – a spanyoloknak 2002-ben még gólt is lőtt, ekkor már a Cottbus játékosa volt.

Főként szabadrúgásai és robotoló középpályás munkája miatt szerették a Ferencvárosban, amiatt viszont nem, hogy Újpestre szerződött a Fradiból – ott végül nem alkotott maradandót.

1996 és 1998 között játszott a Fradiban, a Győrből érkezett az Üllői útra. 54 meccsen 12 gólt szerzett.

MUHAMAD BESIC (a képen)

A jelenkori Ferencváros talán legjobb játékosa a bosnyák srác. Még csak 21 éves, de rendkívül elegánsan játszik. Hét alkalommal is játszott már a bosnyák felnőtt válogatottban.

Jelenleg 700 000 euróra becsülik az értékét a transfermarkt.eu oldalon. A Hamburgból érkezett a Fradihoz, de nem lennénk meglepve, ha nemsokára már egy sokkal magasabb színvonalú bajnokságba szerződne, ismét.

IGOR NICSENKO

Igazi gólzsák volt, aki a magyar foci egyik „nagy csodájánál”, a Stadler FC-ben tűnt fel, éppen akkor, amikor a Fradi a BL-szereplést kivívta. 22 meccsen 16 gólt szerzett Akasztón, nyomban le is igazolta a Ferencváros, ahol 1998-ig játszott. 66 meccsen 32 gólt szerzett, bajnoki címet szerzett.

Gólkirály lett 1996-ban a Ferencvárosban, ott volt a Newcastle 3-2-es legyőzése alkalmával a pályán, az UEFA-kupában, Varga Zoltán csapatában.

Később a Dunaferrel is bajnok lett Egervári Sándor kezei alatt, játszott a Győrben is.

DEJAN MILOVANOVIC


Első bajnoki meccsén 15 perc után kiállították 1995-ben, talán akkor ő sem gondolta, hogy 2013-ben is a Ferencváros kötelékébe tartozik majd, az utánpótlásban dolgozik.

Három évig játszott a védelemben, 10 gólt is szerzett, ott volt a BL-ben is. Később ő is a Dunaferrhez szerződött, bajnok lett ott.

LIBAN ABDI

Az angol korszak egyik légiósa. Szomáliai származású, de norvég állampolgár. Nagyon jó kis focista, de balhéi is voltak a csapatnál, így nem tudott kiteljesedni a Fradiban.

Pedig 3 évig kisebb-nagyobb megszakításokkal a zöldeknél játszott (még az NB II.-ben kezdte), 39 meccsen 3 gólig jutott. Jelenleg Portugáliában játszik.

SZENES SÁNDOR

1990 és 1993 között játszott a Ferencvárosban a székely focista. Első meccsén, 1990. augusztus 18-án az Újpest ellen mutatkozott be a csapatban, és két gólt szerzett (az elsőt az első percben!), 5-0-ra nyert a Fradi – ennél jobban nem lehet bemutatkozni.

Bajnok, kétszeres kupagyőztes lett a csapatban, de nyert Szuperkupát is 1993-ban. 57 meccsen 7 gólt lőtt a Fradiban a középpályás.

Videó – Szenes két gólja az Újpestnek (2:42-nél az első):


PINTE ATTILA

2000. november 11-én mutatkozott be a Fradiban a magyar származású szlovákiai játékos. Két évig volt az Üllői úton, 55 meccsen 10 gólt szerzett.

Berobbant a Fradiba, de aztán fokozatosan szürkült bele a magyar mezőnybe. Bajnok lett a 2000-01-es szezonban.

A Panioniosz csapatába szerződött a Fradiból. Technikás, jó szabadrúgáslövő focista volt.

BABATUNDE FATUSI

Talán már kevesen tudják, hogy a nigériai támadó először Pécsre került, a Pamacsban mutatkozott be az élvonalban, onnan került a Fradihoz. Nem rossz kis csapat volt akkor Warzychával, Niederbacherrel, Mártonnal, Dárdaival Pécsen. Fatusi ekkor még csak 18 éves volt.

1995 nyarán igazolt a Fradiba, nagyon gyorsan futott a pályán, ott volt a Bajnokok Ligájában is.

Azért említjük, mert később 1996-ban olimpiai bajnok lett Atlantában Nigéria válogatottjával. Az első meghatározó színes bőrű játékos volt a Fradiban, de csak egy évig játszott az Üllői úton.

RÁCZ LÁSZLÓ

A kárpátaljai labdarúgót azért említjük, mert pályafutása végén egy szezont lehúzott a Fradiban, sőt, bajnok is lett.

Igaz, csak 7 meccset játszott az 1991-92-es idényben, de ne felejtsük el, hogy 48-szoros szovjet válogatottról van szó, aki a világválogatottban is pályára lépett.

KEK-et nyert a Dinamo Kijevvel is, játszott az Espanyolban. Nagy vágya volt, hogy magyarként magyar klubban szerepeljen. Még ideigazolása előtt egy megfázás után szövődmények alakultak ki nála, nagy veszélybe került az egészsége. Később ennek következményeiként nem tudott a Fradiban maradandót alkotni, 1992-ben visszavonult.

MAREK PENKSA

2002 és 2005 között játszott a Ferencvárosban a szlovák támadó, ez idő alatt 73 meccsen 6 gólt szerzett.

Ő is nagyon jól mutatkozott be, de aztán alábbhagyott a lendülete. Egyszeres bajnok, kétszeres kupagyőztes a Fradival, de előtte a Dunaferrel is bajnok lett, ráadásul ott sokkal jobban ment neki a góllövés (34 meccs 15 gól).

PAUL SHAW (a képen)

 

„A Fradi volt a legjobb hely, ahol valaha játszottam” – mondta egy januári interjújában az angol játékos, aki az angolok pár évvel ezelőtti különítményével került az NB I.-be.

Azért említjük, mert a britek közül talán ő volt a legjobb képességű játékos. Játszott az Arsenalban is, később a Cardiff, a Peterborough és persze a Sheffield United együttesében.

Segített a csapatnak abban, hogy megnyerje az NB II.-es bajnokságot. 2008 és 2010 között szerepelt a Fradiban.

A LEGJOBB LÉGIÓS EDZŐ:

RICARDO MONIZ

Nem kérdés, pedig Marijan Vlakkal és Stanko Poklepoviccsal is meg kellett küzdenie, nem beszélve Bobby Davisonról, a térdgatyás megmondóemberről.

A holland Moniz teljesen megváltoztatta az idei szezont pocsékul kezdő Fradi játékát, ls ha megerősödik a csapat a nyáron, jövőre egyértelműen a bajnoki címért küzdhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik