Foci

A Barcelona BL-győztes edzője jöhet Diósgyőrbe

Henk ten Cate (henk ten cate, )
Henk ten Cate (henk ten cate, )

Helyi lapinformácók szerint a holland Henk Ten Cate az egyik várományosa a megüresedett diósgyőri kispadnak.

Amióta Szentes Lázár lemondott, megy a találgatás, ki válthatja a beugró utánpótlás-igazgató Kovac Zoltán helyét a vezetőedzői poszton. A klubvezetés nem kapkod, de azért dolgozik az ügyön. A klubvezetés nem kapkod, de azért dolgozik az ügyün. A boon.hu most például tudni véli, hogy az MTK (1999–2000), a NAC Breda (2000–2003), a Barcelona (2003–2006, másodedző), a Chelsea (2007-2008, másodedző) – milyen megtisztelő ez a sorrend a fővárosiakra nézve! – egykori edzője lehet júliustól a Diósgyőr vezetőedzője.

Az értesülést megerősíteni látszik, hogy a jelenleg a Sparta Rotterdam menedzsereként tevékenykedő szakember szerződése nyáron lejár a holland klubnál. Az 58 éves németalföldi mester az Ajax (2006–2007), valamint a Panathinaikosz (2008–2009) vezetőedzői állása után Dubaiban, Katarban és Kínában keresett sok pénzt, így nem valószínű, hogy a fizetés nagysága az elsődleges motiváció már nála.

A lehetséges kontraktusnak az is növeli az esélyét, hogy tény, a szakember magyarországi munkavállalása óta rendszeresen visszatér hazánkba – barátai vannak itt, kimondottan megszerette országunkat.

A fenti felsorolásból az is kiderül, Henk Ten Cate az NB1-ben megfordult külföldi edzők közül az egyetlen, aki igazán komoly nemzetközi karriert tud felmutatni. Az MTK-nál végzett egyéves munkássága a mai napig érződik a klub működési, játékfilozófiáján, játékosnevelésén. Kijelenthető, egy év alatt is meghatározó, mély nyomokat hagyott a magyar futballon.

Azt, hogy Henk Ten Cate mekkora szaktekintély, tán bizonyítja ez a kép. Ilyen illusztris társaságba véletlenül nem kerülhet be edző.
Fotó: AFP

Nem tisztem Leisztinger Tamás tulajdonos vagy Dudás Hunor diósgyőri klubvezető fejével gondolkodni, sem tanácsot adni, de azért fogadjuk el bátran alapvetésként: a mai magyar futballban egészen biztosan jobban megéri egy nemzetközileg ismert komoly külföldi szakembert tisztességesen megfizetni, vele hosszú távra tervezni, klubmodellt építeni, mint a maradandót sehol nem alkotó, leketyegő, futballozni láthatóan már nem nagyon szerető magyar sztárocskát – nevezzük nevén –, Rudolf Gergelyt horror pénzért hazahozni…

Henk Ten Catéra mindenki felnézne. Ő már bizonyított. Mi több, az ő fizetésének nagysága vs. teljesítménye az öltözőben sem okozna  belső feszültséget…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik